Op een groen blaadje 61

Nijverheid topvervuiler
–De industrie produceert meer dan 65 % van de luchtvervuiling en is daarmee verreweg een grotere vervuiler dan de auto, aldus directeur Ma Jun van NGO Institute of Public and Environmental Affairs. Het Instituut heeft gegevens geanalyseerd van 4400 uitstoters. Daaruit blijkt dat deze tussen 2006 en 2009 verantwoordelijk waren voor 85 % van de SO² en voor 76 % van de NO vervuiling. De helft van de vervuilers bevinden zich langs de oostkust, maar ook in Sichuan, Ningxia en Binnen-Mongolië stijgt de nijverheidsvervuiling. Elektriciteitscentrales maken 1178 eenheden uit van de 4400 vervuilers. Ook staal, cement, cokes en chemie zijn “topscorers”. Personen die in nabijheid van deze vervuilers leven, hebben 4,5 maal meer kans om ziek te worden en bv bronchitis, astma, verkoudheid of allergie op te lopen.
Milieutaks goedgekeurd
-Het ministerie van Financiën heeft volgens de Legal Mirror een milieutaks goedgekeurd en dit ontwerp zal nu voor overleg worden rondgestuurd. De belasting zal worden geheven op CO², SO², afvalwater en vast afval. Petroleumnijverheid en petrochemie zouden vooral beoogd worden, aldus het Pekings blad. Het ministerie van Financiën werkt daarvoor samen met het Bestuur van de Belastingen en het ministerie van Leefmilieu. De tijd is rijp om de bestaande vergoeding om te zetten in een heuse taks, aldus kenners. De bestaande te betalen vergoeding was overigens te laag.
Veiligheidsplan kerncentrales klaar
Volgens de website van het ministerie voor milieu is het ministerie klaar met het veiligheidsplan voor de kerncentrales. Wanneer dit aanvaard wordt, zouden binnen de 6 maanden opnieuw nieuwe centrales worden goedgekeurd. De goedkeuring van het plan zal nog wel even duren gezien de talrijke departementen die hun fiat moeten geven. Na de ramp in Fukushima schortte China de toelating voor de bouw van nieuwe kerncentrales op precies totdat nieuwe veiligheidsregels zouden worden vastgelegd. Volgens onderzoeker Ruan Keqiang bij het China National Nuclear Corporation is het ontwerp nu volledig en zou het kunnen dat het aantal goedgekeurde centrales per jaar zal verminderen, bijvoorbeeld van 8 per jaar naar 6.
26 miljard boomplantingen. ”
China plant de komende 10 jaar 26 miljard bomen te planten of 2 à 3 per Chinees jaarlijks. De helft van de bevolking zal gemobiliseerd worden om dit doel te bereiken, aldus vicedirecteur Zhang Yongli van Bosbouw. Tijdens de eerste 11 maanden van het jaar hebben 614 miljoen vrijwilligers 2,51 miljard bomen gepland en dit op 6 miljoen ha oppervlakte.
Vissers klagen ConocoPhilips aan
Meer dan 100 vissers hebben een rechtsgeding aangespannen tegen ConocoPhilips die ze verantwoordelijk achten voor de olievervuiling van de Bohaizee in juni. Ze eisen de uitbetaling van 490 miljoen yuan schadevergoeding aan de 107 vissers. Het olielek vervuilde toen 6200 km². Volgens onderzoek van het Zeebestuur overtrad de uitbating van het Penglai 19-3 olieveld het ontwikkelingsplan van het gebied. Ook werden tekortkomingen gevonden in het bestuurssysteem. Het bestuur besloot dat de onderneming er in faalde de noodzakelijke preventieve maatregelen te nemen nadat een probleem opdook. ConocoPhilips baat het bewuste olieveld uit met staatsonderneming China National Offshore Oil Corporation.
Weg omgelegd voor zeehonden
Een autoweg van 12 km die deel uitmaakt van een verbinding tussen 6 steden langs de Bohaibaai zal omgelegd worden omdat de woonplaats van zeehonden in Panjin wordt bedreigd. De haven-zeehond is een beschermde diersoort die tijdens de winter van Korea naar China komt om er te baren. Door de olieontginning in de baai daalde de populatie dieren van 10.000 in 1930 tot 2000 nu. De weg zou 6 km zuidwaarts verschuiven indien goedgekeurd. Het initiatief komt er na een massale steun door 20 milieuverenigingen voor initiatiefnemer Tian die via microblog 10.000 posts kreeg en nadien uitgenodigd werd door het bestuur van Panjin.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *