Wen in Europa

Premier Wen bezocht Duitsland , Ijsland en Zweden en reist nu door naar Polen.
De verhouding Duitsland-China is dubbel: zij zijn partners maar tegelijk concurrenten. Chinezen gebruiken Duitse machines voor de producten die ze de wereld rond uitvoeren. Beiden pleiten voor meer samenwerking, maar er zijn wrijvingspunten vooral rond intellektuele eigendomsrechten en technologieuitvoer naar China. China is dit jaar het gastland op de technologiebeurs van Hannover, die gezamenlijk door premier Wen en kanselier Merkel geopend werd. Meer dan 5.000 Duitse bedrijven ,velen machinebouwers, doen zaken in China. De bilaterale handel verviervoudigde in tien jaar en bedraagt nu 144 miljhard euro, een derde van alle handel tussen de Eu en China. Premier Wen wil de handel tegen 2015 zien verdubbelen tot 280 miljard. Merkel vroeg meer opening van de Chinese markt en een faire behandeling van Duitse firma’s in China. Wen beloofde meer te zullen doen om het intellektuele eigendom te beschermen, en vroeg dat Duitsland zou helpen bij het afschaffen van Europese beperkingen op technologieuitvoer naar China. Over de netelige kwestie van de zonne-energie, waar China Duitse hulp kreeg om zijn technologie te ontwikkelen en Chinese bouwers van zonnepanelen nu de Duitsers uit de markt drijven, wist Merkel te vertellen dat de Duitse firma’s even innoverend moeten zijn als de Chinese. Hoogtepunt van het bezoek van wen was de ondertekeing van een akkoord voor een nieuwe autofabriek in Xinjiang door Volkswagen in samenwerking met het staatsbedrijf SAIC van Shanghai.
Premier Wen verklaarde tijdens zijn bezoek aan Zweden dat dit land het meest innovatieve in de EU is en China graag intensiever wil samenwerken op het vlak van milieubescherming en duurzame ontwikkeling. Hij hoopt dat Zweden een voortrekkersrol in de EU kan spelen om zo snel mogelijk tot een verdrag over buitenlandse investeringen te komen met China. Zweden is welkom om meer te investeren in China in hoogtechnologische industriesectoren en in de dienstensector . Ook onderwijs, kultuur en toerisme staan op het lijstje voor meer samenwerking. De Zweedse premier herinnerde eraan dat Zweden destijds het eerste Westerse land was dat de Volksrepubliek diplomatiek erkende. China is welkom om te investeren in Zweden, en Chinezen zijn welkom als student, toerist of om te komen werken. Een hoogtepunt was het bezoek van Wen aan Götheborg en de Volvo fabriek daar, waar hij de samenwerking tussen Volvo en geely als voorbeeld stelde.
Het kleine Ijsland heeft er intussen mee ingestemd China te erkennen als markteconomie, waardoor het minder kwetsbaar zou worden voor economische sancties. Het is vooral symbolisch een belangrijke stap, want noch de VS noch de EU zijn bereid China als markteconomie te erkennen.
(Xinhua, New York Times)

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Wen in Europa

  1. miss wel, maar Chen Guangcheng en z’n familie/vrienden wacht een duister lot

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *