De distributie normaliseert zich te Shanghai (upd)

Door de lockdown sinds eind maart reden er te Shanghai nauwelijks koeriers uit. De meeste warenhuizen en opslagplaatsen waren eveneens dicht. Nu rijden er terug koeriers en thuisbezorgers. Vooral vrijwillige buurtleiders die groepsinkopen doen voor hun buurt spelen een grote rol in de bevoorrading.

Zaterdag rapporteerde Shanghai 3590 bevestigde Covid-19 gevallen en 19.923 asymptomatische. Een gelijkaardig beeld bleef van zaterdag tot maandag met vandaag 2.417 lokaal overgedragen gevallen en 19.831 asymptomatische Tot vrijdag kende Shanghai in totaal 330.000 besmettingen. Er vielen 3 overlijdens te betreuren. De Omicron-variant heeft een sterkere transmissiecapaciteit met een groter aandeel asymptomatische dragers die onder de radar gaan, waardoor het moeilijker is om in de vroege stadia van infectie te detecteren. Aangezien de gemiddelde incubatietijd voor de Omicron-variant slechts drie dagen is, kan een geïnfecteerde persoon de eerste twee dagen misschien niet eens positief testen, aldus, hoofdepidemioloog Wu Zunyou bij het Chinese Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie..

Directeur Zhang Wenhong  van het Covid-19-expertpanel van Shanghai ontkent dat Omicron een groot uitgevallen griep is maar dat hij ernstige gevolgen zal hebben voor niet gevaccineerden en dito senioren. De huidige dynamische nul-COVID-strategie is volgens hem om de meest kwetsbaren te beschermen in pandemische tijden. Te Shanghai zijn maar de helft van de 80 plussers gevaccineerd.  Wu benadrukte dat volgens gegevens uit het VK en de VS Omicron er meer doden veroorzaakte dan de Delta variant als ze over eenzelfde periode worden geteld. Volgens vice premier Sun Chunlian heeft de strijd van de stad tegen de epidemie al de eerste resultaten geboekt want de transmissiegraad viel van 2,27 tot 1,23. De stad heeft sinds 3 april ten minste negen stadsbrede massatests uitgevoerd op al haar 25 miljoen inwoners.

Distributie

Desinfectie door JD.com in Hongkou district

Ernstig gevolg van de Shanghai lockdown sinds 28 maart was dat de distributie praktisch stil viel omdat er geen koerierdiensten uitreden en de opslagplaatsen dicht bleven. Deze anomalie wordt hersteld, aldus het Handelsdepartement van Shanghai. 42 centrale e-commerce opslagplaatsen zijn heropend of 95% en 779 bijkomende opslagplaatsen of 66% hebben hun dienstverlening hervat, aldus onderdirecteur Liu Min zaterdag. Vrijdag waren 1011 lokale supermarkten terug open en het aantal personeelsleden nam toe met 37 % in vergelijking met enkele dagen voordien. Volgens Liu doorkruisen meer dan 18.000 verdelers de straten om dagelijks 1,8 miljoen online bestellingen af te leveren. Er komt ook hulp van buiten Shanghai.

Meituan Maicai personeel sorteert bestellingen

Meituan heeft georganiseerd dat een twintigtal opslagplaatsen rechtstreeks groenten, melk en vlees transporteren naar de buurten. Buur Kunshan verzorgt dagelijks transport naar Shanghai en via dit kanaal heeft JD.com al 4200 ton dagelijkse benodigdheden te Shanghai verdeeld. JD.com stuurt overigens 3.246 koeriers en sorteerders die drie maal gevaccineerd zijn naar Shanghai om te helpen. Ook Suning stuurt een groep bezorgers naar Shanghai. Freshippo verdeelde meer dan 60.000 bestellingen naar lokale buurten en zond 20 ton levensmiddelen naar alleenstaande senioren boven 75 jaar. Carrefour werkt samen met Dazhong Logistics om 300 buurten te bedienen. Het Handelsdepartement van de stad heeft 500 logistieke voertuigen ingezet in hun samenwerking met Yonghui, CR Vanguard en Walmart. De twee distributiegroepen Bright en Bailian werken samen met de Post. Bij Bailian heropenden 761 supermarkten of 60% van het totaal en is 20% van het personeel al weer aanwezig. Op 11 april hadden 11 provincies en regio’s in totaal 18.000 ton groenten en andere dagelijkse benodigdheden naar Shanghai gestuurd en hebben ze meer dan 5.400 ton brood en ander voedsel gedoneerd, aldus Li Danghui, van het ministerie van Handel..

Groepsaankoop

Buurtwerkers en vrijwilligers bezorgen dagelijkse benodigdheden

Een belangrijke rol bij de her bevoorrading van de buurten wordt gespeeld door vrijwilligers die groepsaankopen doen voor hun buurt. Beijing Review laat Cui aan het woord die sinds 31 maart al 15.000 kg groenten, 4000 kg rijst, 15000 kg bloem en noedels, 10.000 kfg fruit, 1000 kg vlees en 70.000 eieren voor de buurt heeft gekocht. Sixthtone geeft de twee moeders Jasmine Zheng en Xu Yanfeng als voorbeeld die oorspronkelijk online shopping fanaten waren. Nu brengen ze de gehele dag door met het bestellen van voedsel en deze te laten afleveren aan de bijna 100.000 klanten die op hen rekenen. Jasmine Zheng is in contact met 2000 collega’s groepsleiders. Hun klanten variëren van enkele honderden tot 10.000.  Het werkmodel van de groepskoop werd herwerkt want voordien was het ophaalpunt meestal een lokale kruidenier, maar met de lockdown zijn ophaalpunten buiten de woongemeenschap onwerkbaar. Nu organiseren de twee zelf de distributie naar de woonbuurten en beschikken daarvoor over de speciale tool Qun Jielong. Omdat de distributieprijzen sterk stegen, maken de buurtleiders nauwelijks winst. Iedere betrokkene wil gewoon helpen. Toch denkt het duo een WeChat groep op te starten wanneer de huidige noodtoestand achter de rug is.

De stad Shanghai is deze week van plan ook de fabrieken de productie te laten hervatten. Van de bedrijven wordt gevraagd plannen op te stellen voor een management met een gesloten circuit, waarbij werknemers ter plaatse wonen en regelmatig worden getest

Beijing Review, Sixthtone, Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *