De-escalatie in de handelsoorlog?

Is de VS bereid tot een de-escalatie van de vijandelijkheden in de handelsoorlog tegen China? Er komt een signaal uit Washington dat daarop lijkt te wijzen.

De Chinese regering heeft gemeld dat de Verenigde Staten een uitnodiging hebben gestuurd om weer rond de tafel te gaan zitten.

China wil wel

Beijing heeft hierop direct en positief gereageerd. Het Chinese ministerie van Handel heeft bij monde van woordvoerder Gao Feng gezegd dat ze bezig zijn de details door te nemen.

Handelsoorlog schadelijk voor 2

China heeft vanaf de eerste Trumpiaanse bedreiging met invoerheffingen gezegd dat het geen handelsoorlog wil. ‘Een handelsoorlog zal de twee naties geen goed doen’ is de stelling gebleven. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken van China heeft het nieuws van een mogelijke nieuwe ronde van handelsbesprekingen op hoog niveau bevestigd.

Gesprekspartners?

In de Verenigde Staten zelf zijn het The Wall Street Journal en Bloomberg News die schrijven dat de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zijn collega Vicepremier Liu He een uitnodiging heeft overgemaakt voor nieuwe onderhandelingen. Waarnemers beschouwen Liu He als de economische topadviseur van president Xi Jinping. Larry Kudlow, het hoofd van het economische adviescollege in het Witte Huis heeft aan Fox Business Network laten weten dat de berichten over de uitnodiging kloppen.

Stand van zaken

De Singaporese Straits Times waarschuwt echter dat de volgende serie invoerheffingen (voor tech producten en consumptiegoederen met een totale waarde 200 miljard dollar) nog niet van tafel is. China houdt ook tegenmaatregelen klaar. Het is van 23 augustus geleden dat er nog gesprekken zijn geweest. In de VS zijn er 60 industriële organisaties die de regering Trump steeds meer onder druk zetten om met een andere tactiek te komen dan invoerrechten.

South China Morning Post, Reuters, Straits Times, Caixin

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.