De groei in Zuidwest China floreert

De zuidwestelijke provincies kennen de hoogste groei. Dit heeft niet enkel te maken met de verplaatsing van het maakwerk van de kust naar het westen, maar ook door het valoriseren van regionale specialiteiten. Zo is Guizhou een centrum voor de sector van big data geworden en speelt Yunnan zijn toerisme en landbouw uit.

Minderheden verhandelen in Yunnan

Uit statistieken over de brp-groei per provincie blijkt dat het zuidwestelijk deel de leiding neemt qua groei tijdens de eerste drie kwartalen. Yunnan staat vooraan met 8,8% groei gevolgd door Guizhou provincie en de A.R. Tibet beide met 8,7% groei. Meestal wordt dit toegeschreven aan een breedschalige aanleg van snelle treinlijnen in Guizhou. Volgens professor Cong Yiu aan de Tianjin University of Finance and Economics speelt ook de industriële lay-out een rol: sommige maakwerk bedrijven uit het kustgebied verhuizen naar meer westelijke streken en dit droeg volgens Cong bij tot de snelle groei van het brp.

Voor Yunnan en Guizhou was het Chongqing dat van 2007 tot 2017 groeide met twee cijfers. De municipaliteit zag van 2014 tot 2016 de hoogste groei van alle provincies of gelijk gestelde gebieden. Chongqing en de zuidwestelijke provincie Sichuan hebben voordelen in de fabricage van auto’s en elektronica, Guizhou op het vlak van big data en Yunnan op het vlak van landbouw en toerisme. Op 19 december ondertekenden Sichuan en Guizhou een overeenkomst om de samenwerking op te voeren qua infrastructuurverbindingen, de digitale economie en hightech nijverheden.

Specialiteit

Jongeren in ICT opleiding

Ook het uitspelen van regionale specialiteiten heeft bijgedragen tot de snelle economische groei. De zuidwestelijke gebieden trekken door het landschap en de etnische minderheden veel toeristen aan. Vorig jaar bedroeg de omzet van het toerisme zowel in Guizhou als in Yunnan 800 miljard yuan. Naar verwachting zou het cijfer dit jaar met 30% stijgen tot meer dan 1000 miljard yuan.  Naast de traditionele thee specialiseert Yunnan zich nu ook in de koffieteelt waarvan het jaarlijks 150.000 ton produceert. Zowat de helft hiervan wordt uitgevoerd naar 60 landen. Dank zij gespecialiseerde landbouw kon het kanton Panzhou uit Guizhou zich uit de lijst werken van arme kantons. Op 1600 meter hoogte leidt Xu Wenyong een veeteelt coöperatie. De coöperatie die al uitvoert naar Zhejiang en Guangdong heeft er toe bijgedragen dat het inkomen van de coöperanten sinds het ontstaan in 2017 verhoogd is van 5000 tot 8000 yuan per persoon.

Groentenkweek in Changning (Yunnan)

Tijdens de voorbije jaren kende Guizhou een opgang in zijn ontwikkeling door de ontwikkeling van de big data sector. Cong schrijft dit toe aan de juiste weersomstandigheden, de planning van het lokaal bestuur en nationale steun. In Zuid Guizhou bevindt zich in het kanton Huishui de big data basis Bainiaohe Digital Town. Sinds de lancering in 2014 heeft die al 85 bedrijven aangetrokken waarbij Baidu en HTC. Dit leverde in 2018 een jaaromzet op van 1,1 miljard yuan aldus de Huishui website. De website geeft aan dat het doel is 100 grote bedrijven in big data aan te trekken en dit in 2020 met een totale omzet van 10 miljard yuan.

Volgens Cong ligt de toekomst van de zuidwestelijke bedrijven in een verdere samenwerking met het gebied rond de Grote Baai (Guangdong-Hong Kong-Macao) als een verdere opening naar Zuid en Zuidoost Azië. In dit opzicht steunde de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie de oprichting in Yunnan van een grensoverschrijdende toeristische pilotzone. Volgens officiële statistieken Steeg de buitenlandse handel van Yunnan in 2018 met een kwart tot 197 miljard yuan.

Global Times, sixthone (foto)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar