Nu ook plan voor de integratie van de Jangtserivier delta

Na het gebied rond de grote Baai bezuiden Guangdong heeft China ook een plan uitgevaardigd opdat de delta van de Jangtserivier een geïntegreerd cluster zou worden van hoogwaardige ontwikkeling. Het plan stelt algemene strategische richtlijnen voor op de halflange– en lange termijn.

Pudong links, oud Shanhai rechts

In februari werd het plan bekend voor de Grote Baai waarin de delta van de Parelrivier, Hongkong en Macao beter hun ontwikkeling op elkaar gaan afstemmen. Nu is ook het plan bekend voor de integratie van de Jangtserivierdelta waar Jiangsu, Zhejiang, Anhui en Shanghai deel van uitmaken. Dit gebied van 358.000- km² (zowat Duitsland) waarin 220 miljoen personen leven, produceert met een bnp van 21 biljoen yuan een kwart van het Chinese bnp en is goed voor één derde van buitenlandse handel en investeringen.

Het plan dat uit 12 hoofdstukken bestaat, wil een gecoördineerd systeem van industriële innovatie, betere infrastructurele verbindingen, een versterkte milieubescherming, betere openbare diensten en de uitbouw van de Shanghai vrijhandelszone volgens hoge standaarden. Het document detailleert de ontwikkelingsdoeleinden tegen 2025 en een visie voor 2035. Om tegen 2025 tot een geïntegreerde ontwikkeling te komen in de sector van wetenschap en innovatie moet 3% van het bnp worden besteed aan onderzoek & ontwikkeling terwijl hightech maakwerk 18% moet uitmaken van de industriële ontwikkeling. De dekking van het 5G-netwerk zou 80 % moeten bedragen.

Lijn 17 van de Shanghai metro zal verbonden worden met metrolijn 10 uit Suzhou. Spoorlijnen zullen gebouwd worden voor de oost west verbinding tussen Shanghai-Suzhou-Huzhou, en voor de noord zuid verbinding Nantong-Suzhou-Jiaxing-Ningbo. Tegen 2025 moet per persoon 21.000 yuan besteed worden aan openbare diensten en de levensverwachting zou 79 jaar moeten bedragen.

Milieu

Betere waterkwaliteit voor deze krabboer

Wat opvalt op het gebied van milieu is het Qingpu district in Shanghai een voorbeeldzone, het district Wujiang in Jiangsu en het kanton Jiashan te Jiaxing (Zhejiang). Tegen 2025 moet in deze zone 95% van de waterlopen van klasse 4 zijn terwijl de Taipu rivier klasse 3 moet aanhouden. De groenbedekking zou 42% moeten bereiken en de groene wegen kunnen zich over 500 km uitstrekken. Het district Qingpu is al begonnen met de verhuis van vervuilende fabrieken terwijl Jiashan belooft meer dan twee miljard uit te trekken voor de restauratie van meren en een water verbindingsproject tussen de 55 meren uit het kanton.

Bij de integratie van ruimtelijke ordening, transport, openbare diensten en het toekennen van vergunningen  zullen de experts van Shanghai, Zhejiang en Jiangsu zich speciaal toeleggen op het watersysteem, milieu, infrastructuur en transport, culturele & toeristische sites en de ontwikkeling van de industrie. Om beter gebruik te maken van natuurlijke en culturele hulpbronnen, moeten de gebieden ecotoerisme, sport & gezondheid en welzijn bevorderen. Groene financiën, de sector van informatie- en nieuwe energie zullen aangemoedigd worden.

Vereenvoudiging

Er moeten eengemaakte systemen komen voor bedrijfsregistratie, de goedkeuring van deskundigheid en het management van krediet & belastingen. Het plan belooft de formaliteiten en vereiste goedkeuring voor buitenlanders eenvoudiger te maken. Er komen meer scholen, ziekenhuizen en andere faciliteiten specifiek afgestemd op buitenlanders. Op dit vlak wordt Hangzhou als voorbeeld aangehaald.

Het plan bepaalt overigens eerder strategische richtingen op middellange en lange termijn. Het komt aan de lokale besturen toe om deze strategie meer te concretiseren. Zo is Shanghai al begonnen om de vervuiling van Qingpu te verminderen terwijl Jiangsu nog in de nabijheid vervuilende fabrieken heeft opgericht.

SCMP, en.ce.cn, Xinhua, CNS

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *