De hoofdlijnen van het regeringsrapport (upd)

Het voornaamste rapport tijdens de zitting van het Nationaal Volkscongres is de presentatie door de premier van het regeringsrapport. Dit artikel geeft de hoofdlijnen weer uit het rapport van premier Li Keqiang dat hij voorlegde aan de derde zitting van het dertiende Nationaal Volkscongres.

Parlementsleden met mondkapje

Het rapport van Li Keqiang begon met het schetsen van de doeleinden dit jaar. Zonder een specifiek groeicijfer te vermelden blijft de doelstelling de strijd te winnen voor de uitroeiing van de armoede (nog 5 miljoen armen) en het voltooien van de uitbouw van een maatschappij met een gematigde welvaart. Voor de bestrijding van de armoede wordt dit jaar 140 miljard yuan uitgetrokken. Dit jaar zullen er 9 miljoen stedelijke banen bij geschapen worden en mag de inflatie niet hoger gaat dan 3,5%. De komende twee jaren zullen 35 miljoen personen een beroepsopleiding krijgen. Het begrotingstekort kan 1 biljoen yuan groter zijn dan vorig jaar of minstens 3,6% bedragen van het bnp. De monetaire politiek blijft voorzichtig, maar soepel. China zal het verbruik en de verbruikersdiensten in de hand werken. De regering wil de ondernemingslasten dit jaar verminderen met 2,5 biljoen yuan. De privé sector zal eveneens worden gesteund en regelingen die ondernemingen discrimineren op basis van eigendom, afgeschaffen. Grote banken moeten meer dan 40% van hun kredieten toekennen aan KMOs/MKBs

Open deur

De negatieve lijst waarin buitenlandse investeringen niet worden toegelaten, zal gevoelig worden ingekort. De handelsovereenkomst met de VS zal van beide kanten strikt worden nageleefd en uitgevoerd. Ook de uitbouw van een kwalitatieve ‘Belt & Road’ blijft de focus. China wil het multilateralisme behouden en de WTO hervormen. Er komen nieuwe pilot vrijhandelszones en geïntegreerde douanegebieden in de centrale en westerse regio’s.

Welzijn bevolking

Het basispensioen voor gepensioneerden en het minimum pensioen voor rurale en niet werkende stedelingen wordt verhoogd. Het principe blijft dat huizen dienen om in te leven, niet om mee te speculeren. De inspanningen voor het herstel van de varkensproductie zullen opgevoerd worden. Het onwettelijk jagen op of verhandelen van wilde dieren zal streng bestraft. De strijd tegen de milieuvervuiling zal op een meer wetenschappelijke manier gebeuren. Om de voedselvoorziening te garanderen, zal er 5,33 miljoen ha kwalitatieve grond voor het kweken van gewassen bij komen.

Taiwan, Hongkong, Macao

China blijft zich resoluut kanten tegen separatistische activiteiten in Taiwan, maar de samenwerking met lokale instellingen wordt opgevoerd. De Chinese regering zal zowel de besturen van Hongkong en van Macao helpen bij de ontwikkeling van de economie en het verbeteren van de levensstandaard.

Covid-19

China is klaar om met andere landen samen te werken ter controle van de epidemie. Het land zal voor 1 biljoen regeringsobligaties voor Covid-19 controle uitschrijven, de eerste dergelijke uitgave sinds 2007. Er komt ook een hulppakket voor de provincie Hubei die erg getroffen werd. De negatieve groei tijdens het eerste kwartaal was echter de prijs die betaald werd om mensenlevens te sparen. China zal echter de inspanningen verdubbelen om de verliezen die door Covid-19 veroorzaakt werden miniem te houden en integendeel de doelstellingen van de economische en sociale ontwikkeling dit jaar te vervullen.

Het budget voor defensie wordt dit jaar met 6,6% opgetrokken, het laagste groeicijfer van de laatste 20 jaar. Het parlement zal ook stemmen over een wetsvoorstel over de veiligheid van Hongkong met zero tolerantie tegen separatisme en buitenlandse interventie, zo meldt Global Times De Hongkong Hang Seng beursindex dook na het nieuws daarover met meer dan 5%, de grootste val sinds juli 2015. Zowel voorzitster van het US Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi als de laatste koloniale gouverneur Chris Patten hebben al negatief gereageerd op het Chinese wetsvoorstel. BuZa VS-minister Pompeo sprak over ‘de doodsklok van de autonomie in Hongkong’.

Bronnen: Peoples Daily, Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *