De sociale stand van zaken 13

Pekings daklozencentra terug open
–Vorig jaar heeft het daklozencentrum van Zhao Changlin in het Haidian-district 1200 personen geholpen. In november kwamen twee koude opstoten waarbij zijn centrum paraat stond namelijk op 1 en 29 november. Nu doet een team voor zijn centrum 2 tor 3 maal per week een rondgang doorheen het district op zoek naar daklozen: het bestaat uit personen van sociale zaken, politie, stadsbestuur en volksgezondheid. In het district Shijingshan werden dit jaar al 200 personen geholpen. Vooral sinds de eerste sneeuw vorige vrijdag viel, is de nood hoger. Daklozencentra bieden logies voor enkele dagen en als ze niet blijven kunnen de daklozen warme kledij krijgen, aldus een stafmedewerker van een hulpcentrum in district Fengtai. In theorie mogen enkel personen uit Peking zelf hulp krijgen, maar in de praktijk is dit gewoon niet vol te houden omdat Peking overspoeld wordt door gelukszoekers die het niet kunnen maken. Zelfs als ze geen ID-kaart kunnen voorleggen, wordt toch getracht hun familie te contacteren, waarna ze een terugkeer biljet krijgen.
Minder reclamespots op TV
Vanaf 1 januari is het verboden Tv-spelen nog te onderbreken voor reclamespots. Dat is beslist door de State Administration of Radio, Film and Television (SARFT).Een aantal provinciale TV organisaties hebben al bekend gemaakt dat ze de nieuwe regel zullen toepassen, maar Beijing en Shanghai verklaarden dat ze nog geen instructies kregen en weigerden zich uit te spreken. Uit een microblog opiniepeiling door sina.com blijkt dat 85% van 10.000 ondervraagden het nieuwe reglement goed vinden want ze vinden reclamespots vervelend. Sommigen kloegen dat het soms lijkt alsof er alleen nog korte stukjes Tv-spel getoond worden ter afwisseling van een eindeloze stroom reclame. Toch zijn nog 11% van de ondervraagden tegen het verbod; ze vinden dat de staat niet te veel moet tussenkomen in TV-programmatie. Sommigen stelden ook dat het verbod door de lokale Tv-stations moeilijk op te volgen is aangezien ze er 20 miljard yuan aan reclame-inkomsten door gaan mislopen. De SARFT doet verwoede pogingen om het lage maar sterk gecommercialiseerde peil van de Chinese TV te verbeteren. Vorige maand werd reclame in verband met seks op radio en TV verboden. Verder mogen advertenties ook niet meer vermomd worden als nieuwsrapporten of als nieuwsinterviews. De allerlaatste richtlijn beoogt het herkauwen van succesvolle uitzendingen over het leven aan hof te vermijden: zo is het leven van China’s enige keizerin We Zetian in zes verschillende drama’s weergegeven.  (CCTV, wantchinatimes)
Hunan versoepelt als laatste één-kind
Het één-kind-per-gezin politiek is in een cruciaal stadium gekomen. Als laatste provincie heeft Hunan, ook de meest bevolkte, de regeling versoepeld. Echtparen die allebei enig kind zijn, mogen voortaan zelf een tweede kind hebben. Met deze regeling bereidt China zich voor op de snelle veroudering van de bevolking. Sommigen vragen zich af of de nieuwe reglementering geen baby boom gaat veroorzaken, wat China zich nog steeds niet kan veroorloven. Te oordelen naar de provincies die hun regels al enkele jaren geleden versoepelden zou dat niet het geval zijn. Hoge woningprijzen, stijgende voedselprijzen en de hoge kosten om een kind op te voeden doen vele gezinnen besluiten het toch maar bij één kind te houden. Met gemiddeld 1,5 kind per vrouw is China één van de landen met het minste kinderen, op ongeveer hetzelfde niveau als Frankrijk of het V.K.
Oudere vrouwen hebben het moeilijker
Ouder vrouwen ondervinden meer hindernissen vergeleken met mannen. Experten wijten dit aan het feit dat ze langer leven en aan hun lager inkomen. 46 % van de vrouwelijke senioren zijn afhankelijk van hun kinderen voor hun inkomen en en dit is 24 % meer dan het percentage bij de mannen. Maar 20 % van de oude vrouwen ontvangen een pensioen en dit bedraagt 30 % bij de mannen. 28 % van hen blijft werken na de pensioengerechtigde leeftijd, maar bij de mannen is dit 43%.

Beijing multinationals: 3° CAO

Meer dan 50 multinationals met een vestiging in Beijing hebben recentelijk een CAO getekend met de Vereniging voor Bedrijven met Buitenlandse Investering van Beijing. Ze beloven hun personeel op zijn minst 120% te zullen uitbetalen van het minimumloon voor Beijing. Het is al de derde CAO die ze afsluiten. De evolutie van de lonen moet de inflatie volgen. Per bedrijf zullen collectieve onderhandelingen mogelijk zijn, maar er zal rekening worden gehouden met de specifieke kenmerken van de sector en het bedrijf. Verschillende bedrijven verklaarden dat deze CAO hun loonkosten zal ernstig zal verhogen, maar zien dit ook als een middel om het personeel meer aan zich te binden en goede krachten te kunnen houden.  Een ambtenaar verklaarde dat deze CAO ook interessant is omdat bedrijven toch wettelijk verplicht geworden zijn een collectief akkoord met hun werknemers af te sluiten. Ze voldoen met deze gezamenlijke CAO daar nu aan.
Hainan wil medisch toerisme promoten
Partijsecretaris Luo Baoming van China’s exotisch eiland Hainan heeft te Hong Kong bekend gemaakt dat zijn eiland een hub wil worden van medisch toerisme. Volgende maand opent het topziekenuis van het leger er een vestiging. In dit elite-ziekenhuis werden ook Deng Xiaoping, Jiang Zemin en andere topkaders behandeld. Volgens het Dagblad van Hainan zou het medisch centrum 186.000 m² omvatten en 675 bedden. Luo wil nog initiatieven van combinatie van geneeskunde en terug en op krachten komen, zodat het eiland tegen 2015 ook het medisch toerisme als troef zou kunnen uitspelen. Hainan zag vorig jaar bijna 26 miljoen toeristen maar slechts 2,5 % zijn buitenlanders (SCMP)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *