De sociale stand van zaken 23

Helft expats bij sociale zekerheid

–Meer dan de helft van de 220.000 expats die officieel in China leven, zijn aangesloten bij de Chinese sociale zekerheid. Het programma dat vorig jaar in oktober opstartte, laat toe dat de geëxpatrieerde van dezelfde voordelen qua sociale zekerheid geniet als de Chinezen. Er staan echter geen straffen op ondernemingen die niet bijdragen aan China, er is nog geen duidelijkheid over het pensioen voor expats die terugkeren naar hun land en China is ook nog in bilaterale onderhandelingen met sommige landen betreffende de materie.

Overgewicht wordt problematisch

–De gemiddelde buikomtrek in China steeg tussen 1985 en 2012 met 20 %. Bij de veertigers bedraagt deze zelfs 86 cm. Al in 2002 toonden statistieken dat China 200 miljoen personen had met overgewicht waarvan 60 miljoen met obesitas. China heeft 90 cm buikdiameter voor mannen en 80 cm buikomtrek voor vrouwen aangeduid als de gevarenzone voor centrale zwaarlijvigheid en dit betekent dat 40 miljoen mannen en 90 miljoen vrouwen uit de arbeidsleeftijd zich in de gevarenzone bevinden. Alarmerend is het overgewicht bij 120 miljoen jongeren onder de 18. Volgens the Obesity Reviews Journal zijn Chinese teenagers vier maal zwaarlijviger dan hun Amerikaanse collega’s. Een op de drie kinderen lijden aan een risicofactor voor het hart. Jongeren verbruiken te veel junkfood en ouderen die meer naar Tv-kijken verrichten niet meer de gebruikelijke dagelijkse oefeningen.

Nog te weinig tandartsen

China heeft momenteel 119.000 stomatologen terwijl dit in 1978 maar 5741 bedroeg. Daarnaast bestaan er 18.520 tandhospitalen en 17.617 ziekenhuizen die tandzorgen verstrekken. De jaarlijkse aangroei bedroeg 15.000 de laatste tijd. Toch is er nog een tekort aan tandartsen. Volgens de normen van de WHO moet er een tandarts zijn per 5.000 personen, maar China haalt maar 1 op 11.000. Sinds 2008 heeft China 132 miljoen yuan geïnvesteerd in tanddiensten waaronder een preventieplan tussen 2012 en 2015.

Meer hulp voor gehandicapten

Twee weken geleden verschenen de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat 80 % van de gehandicapten dringend revalidatiehulp nodig hebben gezien de helft van de 547.000 buurten of dorpen geen diensten aan gehandicapten verlenen. Dinsdag hebben 8 verschillende ministeries samen met de China Disabled Persons’ Federation (CDPF) een circulaire gelanceerd voor mentaal- en fysiek gehandicapten om de infrastructuur voor dienstverlening aan de gehandicapten te verbeteren. De openbare dienstverlening moet non-profit blijven, maar voor de privésector geldt dat minder. Beide sectoren zullen op voet van gelijkheid worden behandeld betreffende belastingen en het verwerven van gronden. China telt 85 miljoen gehandicapten.

Veiligheidscampagne voor lange afstandsbussen

De transportadministratie heeft richtlijnen ontvangen om beter de bussen op lange afstand te controleren, vooral de slaapbussen en deze die ‘s nachts rijden. De politie zal vooral bussen in de gaten houden die afstanden van meer dan 1000 km afleggen tussen verschillende provincies. Deze zullen moet stoppen tussen 14u en 17h of hun passagiers overdragen op gestelde plaatsen aan andere bussen. De regeling kont er na een twee maand durende veiligheidscampagne die het aantal accidenten en doden zag dalen met 13 en 18 %.(chinagate)

Autoplaten voor goede doel

De stad Zhongshan reikt haar auto-en motovergunningsplaten uit door openbare veilingen die sinds 2008 al 100 miljoen yuan hebben opgebracht. De hoogste prijs van 660.000 yuan werd neergeteld voor de plaat met  88888, een Chinees geluksgetal. 6800 nummerplaten gingen van de hand voor een prijs tussen 1000 yuan en 660.000 yuan. Het geld wordt besteed aan verkeersfaciliteiten en verkeersslachtoffers. Totnutoe werd al 4,4 miljoen uitgekeerd aan 249 personen(wantchinatimes)

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *