De stand van zaken 103

Dienstensector hoopvol
–Volgens de China Federation of Logistics and Purchasing bedroeg de PMI voor de dienstensector 55,6 %, wat een lichte afname is van 1 %. Een cijfer boven 50 betekent dat groei verwacht wordt door de managers. De verwachtingen qua zakendeals ligt op 63 % en dit zelfs met een hoger verwachtingscijfer van 70 % in IT, post, luchtvaart en bouw. In de nijverheid schommelt de PMI echter maar iets boven de 50 % en liggen de verwachtingen op het laagste niveau sinds 2005. President Hu Jintao heeft de regering gevraagd maatregelen te treffen die de vraag stimuleren. De Nationale Volksbank deed op haar beurt een oproep aan de banken om meer leningen te verstrekken voor spooraanleg, milieu- en hightechnijverheden, moderne diensten, media en irrigatie in de landbouw.
Saga zonnepanelen
–Sinds mei heffen de VS anti-dumping taksen tussen 31 en 250 % op Chinese zonnepanelen. Doch de recente klacht van 20 fabrikanten uit de Eu riskeert voor China veel erger te zijn. In 2011 voerde China voor 35,8 miljard dollar zonnepanelen uit, waarvan 60% naar de EU. Indien de EU zou besluiten tot anti-dumping heffingen, dan riskeren vele Chinese firma’s failliet te gaan. De Chinese bedrijven hopen dat de Europese invoerders, transporteurs, verkopers en eindverbruikers van Chinese zonnepanelen  zullen reageren. Ze hopen ook dat de Chinese regering hen ter hulp komt door met de EU onderhandelingen te starten vooraleer er een officieel anti-dumping onderzoek gelanceerd wordt.
65% van spelengadgets uit China
Volgens Xinhua betreffen twee derden van de door de Olympische Spelen verkochte producten zaken die in China vervaardigd werden. Daarnaast zijn er in China 3000 winkels die de officiële Olympische spullen verkopen. Dit verkopen in een ander land lijkt uniek te zijn in de geschiedenis van de spelen. Het kan niet ontkend dat “Made in China” onderdeel is van de geglobaliseerde wereld.
CSR levert metrostellen in Ankara
China South Locomotive and Rolling Stock Corp Ltd heeft meegedeeld een contract van 2,5 miljard yuan te hebben gewonnen voor de voertuigen van de metro in de Turkse hoofdstad Ankara. Het betreft het grootste contract dat China uit Europa (breed genomen) won. Een eerste golf van 15 tuigen zal binnen de 20 maanden worden geleverd; de rest binnen de 39 maanden. Het bedrijf denkt er aan om ook lokaal in Turkije een joint-venture op te zetten die jaarlijks 200 stellen vervaardigd en waarvan 80 % van de werknemers lokaal zijn.
Suning investeert 5,7 miljard
Voorzitter Zhang Jindong van China’s keten voor huishoudtoestellen Suning heeft meegedeeld 5,7 miljard te zullen investeren in de expansie van zijn groep. Daarbij hoort 3,5 miljard voor de afdeling e-commerce. Het geld zal komen van leningen, eigen vermogen en hypotheek op Zhangs 27 % aandeel in Suning. Begin juli werd het kapitaal verhoogd met 3,5 miljard dat van Zhang kwam en met 1,2 miljard van Hony Capital. De groep wil ook haar verkooppunten in commerciële gebieden van eerstelijns-en tweedelijnssteden uitbreiden plus de uitbouw van een logistiek platform. (wantchinatimes)
3 nieuwe verhandelcentra aandelen
Om China’s beurzen nieuw leven in te blazen, pakt de China Securities Regulatory Commission uit met 3 nieuwe pilootcentra om aandelen te verhandelen namelijk in ontwikkelingszones. De beursindex in Shanghai verloor sinds 2 maart al 13 % en tijdens de eerste 7 maanden vroegen maar 122 firma’s een beursgang aan terwijl dit 187 bedroeg het jaar voordien. Het geld dat opgehaald werd door de nieuwe aandelen daalde zelfs met de helft. De nieuwe markten zijn bedoeld voor hightech en groeiondernemingen: ze komen in  de ontwikkelingszones Zhangjiang (Shanghai), East Lake High Tech (Wuhan) en de Tianjin Binhai hightech zone. De Chinese beurscommissie wil het de institutionele investeerders ook makkelijker maken om geld te verschaffen, onder meer door een vermindering van hun belastingvoet op beurstaks.
1 miljoen multimiljonairs
Volgens het laatste Hunrunrapport dat het aantal rijken telt in China, heeft het land nu 1,02 miljoen multimiljonairs met meer dan 10 miljoen yuan. Daartussen zijn er 63.000 miljardairs. Peking telt het meeste multimiljonairs die verder vooral te vinden zijn in het oosten, noorden en zuiden. Stijgende vastgoedprijzen en dito bnp-groei zijn belangrijke drivers. De lijst bevat geen gegevens van Taiwan, Hong Kong en Macao.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *