De stand van zaken 12

BYD neemt gas terug
bydlogoTwee jaar geleden verklaarde het automerk BYD tegen 2015 China’s meest verkochte automerk te willen worden. De afgelopen jaren verdubbelde BYD’s verkoop inderdaad telkens. Dit jaar heeft BYD zijn jaardoelstellingen echter met een kwart verminderd tot 600.000 wagens. De eerste zeven maanden bereikte ‘Build Your Dreams’ maar één derde van het vooropgestelde doel. De onderneming wijt de tegenvallende cijfers aan ongunstige weersomstandigheden. BYD werd ook door het ministerie op de vingers getikt wegens het illegaal bouwen van fabrieken in Xi’an. De productie van elektrische bussen in Changsha, waarin 10 miljard yuan werd geïnvesteerd, loopt wel als gepland. Een notering op de beurs van Shenzhen werd uitgesteld tot later dit jaar. Zelfs met overheidstoelagen kon BYD maar 500 F3DM plug-in hybride wagens verkopen in China. Nu stelt voorzitter Wang Chuanfu zijn hoop op verkoop in de VS, waar het hoofdkwartier in Los Angeles komt. Ook in Europa zoekt BYD een stek: verschillende steden werden bezocht, maar over de locatie van het hoofdkwartier is nog niets beslist.
Rode Vlag weer opwaarts?

Staatsautobouwer FAW heeft 1,7 miljard yuan over om China’s prestigieus merk ‘Rode Vlag’ weer vlot te krijgen. Rode Vlag verkocht maar 146 auto’s tijdens de eerste zeven maanden. Het merk levert sinds het bestaan van de Volksrepubliek de limousines van partijleiders en staatslui. FAW investeert nu in een nieuwe fabriek in Changchun, die jaarlijks 30.000 auto’s zal vervaardigen. Het vlot krijgen van Rode Vlag is een deel van een expansieproject van de groep, dat tot 3 miljard beloopt. Momenteel trekken BMW, Benz en Audi de rijkere bevolkingslaag aan, maar blijkbaar hoopt FAW dat sommigen zich door een Rode Vlag-wagen willen vereenzelvigen met de staatsleiders.
Stimulans voor Centraal-China
De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie heeft plannen bekendgemaakt voor de centraal gelegen provincies Shanxi, Anhui, Jiangxi, Henan, Hubei en Hunan. Bedoeling is hun inkomen per hoofd op vijf jaar te verdubbelen tot 36.000 yuan. Een idee is het transfereren van van arbeid uit Oost-China naar het centraal gebied, waar de lonen minder hoog liggen. De nieuwe strategie wil van het gebied een graanbasis maken, een energiecentrum, een productiebasis van machinebouw en ten slotte een transporthub. Ook zullen bepaalde firma’s beursgenoteerd worden. Het plan voorziet eveneens in de ontwikkeling van zes stedelijke clusters in Centraal-China.
Nieuwe baas voor SASAC

Li Rongrong is afgetreden als baas van de SASAC-staatsholding en wordt opgevolgd door Wang Yong, die tot voor kort minister was van het Bestuur voor Kwaliteitsupervisie, Inspectie en Quarantaine.
Li was zowel partijsecretaris als voorzitter van de SASAC sinds zijn oprichting in 2003. Hij verminderde het aantal gecontroleerde ondernemingen door diverse fusies en overnames van 196 tot 123. De 66-jarige Li wordt opgevolgd door de 55-jarige Wang Yong, die reeds vicedirecteur van de SASAC was. Li Rongrong was ook de geestelijke vader van Guoxin Asset Management Co Ltd, dat met een kapitaal van 20 miljard minder goed presterende staatsondernemingen wil vlot krijgen. De bedoeling is op korte termijn het aantal grote staatsondernemingen nog verder te reduceren tot rond de 100. Daarvan staan er reeds 30 in Fortune’s top-500. Wang Yong heeft van zijn kant nog ervaring als senior executive van de China Aerospace Science and Technology Corporation.
Nucleaire centrales: maal 7 op 10 jaar tijd
Opdat het doel van 15 % bij de energie door niet-fossiele brandstoffen zou gehaald worden, zou China’s nucleaire energie tegen 2020 minstens 75 miljoen kWu moeten bedragen, aldus het Energie Research Centrum onder de Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. Momenteel heeft China nauwelijks voor 9 miljoen kWu opgewekt door kernenergie. Het doel zou een dus vermenigvuldiging met zeven betekenen. Momenteel staat kernenergie maar in voor 2 % van de elektriciteit.
China in de sacoche
De Franse handtassenfabrikant LongChamp stelt vast dat China z’n grootste afzetmarkt kan worden, want de groei bedraagt er jaarlijks 30 %, en dit zou blijven voortduren. Momenteel zijn de 5 grootste markten Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Japan en Zuid-Korea. CEO Cassegrain verwacht dat China over Japan en Zuid-Korea wipt als de topmarkt in Azië. Volgens Bain &Co is China wereldwijd de tweede grootste afzetmarkt voor luxeproducten, met een verkoop van 9,6 miljard $ vorig jaar, een kwart van de globale markt. Verwacht wordt dat dit cijfer op 5 jaar stijgt tot 14,6 miljard $. LongChamp heeft 14 winkels in China en wil dit op 5 jaar optrekken tot 40. LongChamp heeft 140 winkels wereldwijd. Maar 10 % van de handtassen worden in China vervaardigd, maar dit zal ook groeien als de kwaliteit gegarandeerd blijft.
Resultaten telecom
china-unicomDraadloze telecomoperator China Unicom zei dat de nettowinst tijdens het eerste semester met 61 % zakte tot 2,5 miljard yuan. Het inkomen ging wel met 7 % vooruit tot 82 miljard. De operator verklaart de cijfers doordat momenteel nog geïnvesteerd wordt in de infrastructuur voor het 3G-netwerk. Eind juli had China Unicom 8,5 miljoen 3G-klanten, het dubbele van bij het begin van het jaar. De operator hoopt op korte termijn 30 miljoen nieuwe 3G-klanten aan te trekken. China Unicom is de enige Chinese operator die de iPhone aanbiedt.
CHINATELECOMS/EARNINGSIn tegenstelling tot verwacht ontpopt China Telecom zich als een geduchte challenger voor de twee andere mobiele telecomoperatoren. China Telecom heeft 7 miljoen 3G-gebruikers terwijl dit bij het begin van het jaar 4 miljoen was. De voormalige vaste operator maakte 8,8 miljard winst tijdens het eerste semester, of 4,7 % meer. De operator heeft 58 miljoen breedbandgebruikers. China Telecom zal de 39 miljard geplande investeringen ter uitbreiding van breedband optrekken tot 44 miljard. Gehoopt wordt dat volgend jaar 20 miljoen 3G-gebruikers kunnen toegevoegd worden als klant.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *