Stroomlevering Xiaowandam klaar

De laatste vier stroomgeneratoren zijn woensdag begonnen elektriciteit te leveren aan China’s tweede grootste waterkrachtcentrale: de Xiaowandam op de Lancangrivier. De waterkrachtcentrale, China’s grootste na de Drieklovendam, levert 4,2 miljoen kWu en tilt hiermee China’s totale waterkracht juist boven de 200 miljoen kWu.
xiaowandamMet een totale investering van 40 miljard yuan kan de Xiaowandam  jaarlijks 18 miljard Kwu leveren. De dam heeft een reservoir van 15 miljard m³ van meer dan 190 km² groot. Het zal het droog seizoen, van november tot mei, milderen op de benedenloop van de Mekong. De laatste vier van zes stroomgeneratoren werden deze week functioneel. De bouw van de Xiaowandam met de zes generatoren heeft in totaal tien jaar geduurd. Nu heeft China dus voor 200 miljoen kWu aan hydrocentrales, het equivalent van het verbranden van 288 miljoen ton steenkool.
Zhang Guobao van China’s energiebestuur zei in interviews dat China van plan is de waterkrachtcentrales tegen 2015 op te trekken tot 300 miljoen Kw. China beloofde in Kopenhagen dat het tegen 2020 haar schone energie zou optrekken van 7,8 % nu tot 15 % in 2020. Zo’n 70 miljoen kW is reeds in aanbouw. Volgens Zhang heeft China een theoretische capaciteit van 542 miljoen kWu, maar enkel 400 miljoen kWu is bruikbaar voor de bouw van centrales. In de praktijk zal dit neerkomen op een getal tussen 300 en 350 miljoen kWu. Hij hoopt dat binnen drie jaar kan begonnen worden met een bijkomende capaciteit voor een 100 miljoen, dus de helft meer dan nu.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *