De stand van zaken 122

“Meer auto’s in China vervaardigd dan in Europa”
autos–De Financial Times verwacht dat China dit jaar voor het eerst meer voertuigen zal vervaardigen dan Europa: naar verwachting worden het er 19,6 miljoen in China en 18,3 in Europa. Wereldwijd zou de autoproductie dit jaar maar met 2,2 % stijgen terwijl dit in 2012 nog 4,9 % meer bedroeg. Overigens is het Europese aandeel dat in 2001 35% van de globale productie bedroeg, teruggelopen tot een vijfde aldus nog de FT die zich op 5 consulting bureaus beroept. China zou in 2013 tien maal zo veel wagens bouwen als in 2000.
Economische cijfers bemoedigend
–De Chinese Aankopersindex voor de industriële productie bleef op het peil van november, 50.6 , terwijl diezelfde index bij de HSBC steeg naar 51.5, het hoogste peil in 19 maanden. Een index boven 50 wijst op expansie. Nog betekenisvoller is de index voor de niet-industriële sectoren, zeg maar diensten en bouw. Die steeg voor de vierde keer op rij tot 56.1. De sterke groei in de dienstensector wijst erop dat de economische groei minstens nu sterker gedreven wordt door de binnenlandse markt dan door de uitvoer. De index van de bestellingen in de dienstensector steeg naar 54.3 tegenover 53.2 in november. Ook de uitvoer doet het recentelijk niet slecht, met een index die al twee maanden boven de 50 uitstijgt. De pronostieken van de Chinese specialisten voorzien een groei van 8,6% in 2013 (bron: chinadaily)
Kredietkaarten in volle expansie
unionpaylogIn 2011 telde China 285 miljoen kredietkaarten, vijf maal zo veel als in 2011. Verwacht wordt dat de groei blijft aanhouden met 31% per jaar. In 2011 kochten de Chinezen voor 1200 miljard $ aan goederen of diensten met hun kaart, wat een vooruitgang betekende met 48% aldus het 2012 Chinese Credit Card Industry Bluebook. 40% van alle verbruiksgoederen werden met een kredietkaart aangekocht, terwijl dit percentage in 2000 nauwelijks 10 % bedroeg.
Chinees spoor investeert in Cambodja
De Cambodia Iron en China Railway investeren samen voor 11 miljard $ in de aanleg van spoorlijnen in Cambodja. Ook een staalfabriek en een zeehaven worden met de gelden gefinancierd. Dit is verreweg de grootste investering in het arme land. Het leeuwenaandeel van het bedrag gaat naar het verbinden van een noordelijke staalfabriek met het zuidelijk eiland Koh Kong. De afwerking van de projecten zou vier jaar in beslag nemen. De overeenkomst werd net 3 dagen getekend nadat Sinomach China Perfect Machinery Industry en Cambodian Petrochemical aankondigden Cambodjas eerste olieraffinaderij te zullen bouwen tegen een kost van 2,3 miljard $. Jaarlijks zou ze 5 miljoen ton olie kunnen behandelen. reuters
BGI mag Complete Genomics overnemen.
bgi-complete-genomicsDe Amerikaanse regering gaat akkoord met de overname van Complete Genomics in Californië door de Chinese firma BGI-Shenzhen voor 117,6 miljoen $. Complete Genomics is gespecialiseerd in het ontrafelen van de DNA volgorde van levende wezens. Daardoor erkent de regering dat de overname geen risico inhoudt voor de nationale veiligheid. De overname werd betwist door de Amerikaanse wereldleider Illumina wegens vrees dat de VS zo minder concurrentieel zouden worden in deze technologie, die cruciaal is voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen, diagnosemethoden en genetisch gewijzigde gewassen. Illumina wou voordien zelf Complete Genomics overnemen. De Federal Trade Commission moet wel nog nagaan of er geen antitrust aspecten argumenten tegen de overname spelen. Bron: New York Times
Gedeeltelijke vrijhandel met Taiwan
Vanaf 1 januari zijn in totaal 806 producten vrijgesteld van invoerrechten tussen de VRC en Taiwan. Dat staat in de derde reeks vrijstellingen onder het ‘Snelle Oogst Programma’  dat deel uitmaakt van het Economic Cooperation Framework Agreement (ECFA). Het Programma begon twee jaar geleden, als voorsmaakje op de totale vrije handel tussen de twee gebiedens. 539 producten van Taiwan gaan taksvrij naar de Volksrepubliek, en 267 producten uit de Volksrepubliek naar Taiwan. De vrijstellingen beïnvloeden vooral de Taiwanese uitvoer van industriële producten zoals onderdelen of banden van zware vrachtwagen met een stijging van 1.540 % op één jaar en van landbouwproducten waarvan 37% meer uitgevoerd werd op één jaar. (Bron:Cntv)
Beidou werkt
beidouBeiDou, China’s gps-satellietnetwerk, is sinds 27 december beschikbaar in Azië. Het werkt tot op tien meter nauwkeurig en meet snelheden tot op 0.72 km/h nauwkeurig. Makers van navigatiesystemen kunnen het systeem vanaf nu in hun toestellen gebruiken. BeiDou streeft naar 15-20% marktaandeel in China in 2015 en naar 70-80% in 2020. Het Chinese GPS-Systeem werkt sinds 2003 al op testbasis voor luchthavens, meteorologie enz. Met BeiDou vermindert China’s afhankelijkheid van de Amerikaanse gps-diensten. Ook Rusland had vroeger een eigen systeem, Glonass dat in verval raakte, maar sinds 2011 terug opgestart is. Het Europees project Galileo zou in 2014 op proef beginnen werken.
Staatsfirma’s in culturele sector: 13 mjd $ winst
De winsten van China’s staatsondernemingen in de culturele sector bedroegen in 2011 84 miljard yuan, wat een vooruitgang is met 21% aldus recente cijfers van het ministerie van financiën. Eind 2011 waren er 10.365 culturele ondernemingen van de staat met een totaal aan 1600 miljard activa. Het is wel zo dat de 57 % ondernemingen uit oostelijk China 72 % van de brutowinst opstrijken.
LG en Samsung beboet wegens kartelvorming

LCDyantEen aantal fabrikanten van LCD-schermen waaronder LG en Samsung heeft in China boetes opgelegd gekregen vanwege het maken van prijsafspraken. Ook vier Taiwanese bedrijven moesten het ontgelden. Het zestal zou tussen 2001 en 2006 meermaals  afspraken hebben gemaakt over de prijzen voor LCD-schermen. Tezamen moeten de fabrikanten 144 miljoen Chinese yuan aan boetes betalen. Verder wordt er 36,8 miljoen yuan in beslag genomen en moet er nog eens 172 miljoen yuan aan de Chinese consument betaald worden. Dit komt tezamen neer op een bedrag van 43,44 miljoen euro  Techzine.nl
Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *