De stand van zaken 138

Staatsondernemingen verliezers in 2012
cosco logoVorig jaar behoorden de staatsondernemingen tot de firma’s met de meest rode cijfers. Ze maakten gezamenlijk voor 50 miljard yuan verlies, aldus de resultaten uit de jaarverslagen van de beursvennootschappen. China Cosco was de topper met een deficit van 9,56 miljard in 2012 na 10 miljard in 2011. De helft van de 10 slechtst presterende zitten in de ijzer & staalsector: met 4,16 miljard in het rood voor Angang Steel, 3.86 miljard yuan voor Maanshan Iron & Steel, 3.83 miljard yuan voor Shandong Iron & Steel, 3.5 miljard yuan voor Anyang Iron & Steel en 3.25 miljard yuan bij Valin Steel. De firma’s wijten de slechte cijfers aan de slappe macro-economie, analisten wijzen op een overproductie vooral in low end productie.
 Nieuwe wet op toerisme
toeristNa 30 jaar werd de wet op het toerisme in derde lezing door de wetgever goedgekeurd. De nieuwe wet wil de rechten van de toerist beter beschermen om zo tot een meer duurzame sector te komen. Deze had te kampen met oneerlijke concurrentie, willekeurige prijsstijgingen en het verplicht aanschaffen van goederen. De kosten voor overtreders zullen strenger zijn. Door het bannen van onwettelijke praktijken wordt gehoopt op een meer gezonde ontwikkeling. Een geheel hoofdstuk is ook gewijd aan de planning en de promotie van de toeristische ontwikkeling waarbij de rol van de overheid belicht wordt zowel betreffende betoelaging en opleiding. 
 Vijfsterrenhotels: bouwwoede niet duurzaam
beijing_hotelChina heeft al meer dan 700 vijfsterrenhotels en ze blijven als paddenstoelen uit de grond rijzen. Driekwart van alle nieuwe hotels die er vorig jaar de deuren openden waren vijfsterren want bij zowat elke bouwproject van enig formaat komt in China inclusief een vijfsterrenhotel. Nochtans kampen de Chinese hotels met grote moeilijkheden. Internationale hotels halen een bezettingsgraad van amper 53%, wat te laag is om op termijn winstgevend te zijn. Doch deze cijfers lijken de Chinese bouwwoede niet te kunnen temperen. De Intercontinental Group, de Hyattketen en Starwood Hotels hebben alle zwaar geïnvesteerd, vooral in het luxe segment. Dat het toerisme in China een sterke opmars heeft ingezet, is niet te ontkennen. Maar de groei bij de internationale ketens lijkt enkel en alleen gericht op het vijfsterrensegment, die driemaal sneller groeit dan het gewone hotelaanbod. Een onhoudbare situatie zo denken analisten.   express.be
TEDA bouwt zone in Egypte
Tianjins ontwikkelingszone TEDA heeft met Egypte een contract van 45 jaar gesloten om een gemeenschappelijke economische zone van 6 km2 te ontwikkelen nabij het Suezkanaal. TEDA-voorzitter Liu Aimin beloofde 500 miljoen $ te zullen investeren voor de uitbouw van de zone en 2 miljard in de nabije toekomst. 38 projecten ter waarde van 600 miljoen $ liggen al vast aldus Liu. De opening van de zone werd bijgewoond door de Egyptische eerste minister Qandil.
 Vliegmaatschappijen in turbulescenties
airlinesDe vliegtuigmaatschappijen verkeerden tijdens Q1 in turbulescenties. China Eastern rapporteerde 132 miljoen verlies terwijl het kwartaal voordien 266 miljoen yuan winst opbracht. China Southerns netto winst daalde met 82% tot 57 miljoen yuan en de aandelen daalden na dit nieuws met 5,6 %. Zonder de opwaardering van de yuan was er een verlies geweest. De mindere prestaties worden onder meer toegeschreven aan de nieuwjaar periode toen de vraag terugviel wegens de super snelle trein en het wegvallen van de wegentol. Air China gaat tegen de trend in met 4,2 % meer winst.
 Robotbasis in Liaoning
robotsTe Shenfu dat valt onder de stad Fushun (Liaoning) word teen industriële zone van 5 km2 opgericht die jaarlijks voor 50 miljard yuan robotten wil vervaardigen. De zone zou klaar moeten zijn in 2017 en wil tegen 2030 ’s lands grootste robot producerende zone zijn. De provincie verleent ondersteunende maatregelen.
 Taiwanese bedrijven in top 1000
Het Taiwanees magazine Business Today heeft bij de 1000 Chinese topbedrijven 188 Taiwanese bedrijven geteld. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC ) staat op nummer 9 en was het enige Taiwanese bedrijf dat de top 30 binnendrong. Hon Hai (Foxconn) tuimelde van de 24 naar de 32-ste plaats. MediaTek schoot echter omhoog van 119 tot de 66-ste plaats. Volgens het blad zijn de top % de Industrial and Commercial Bank of China, China National Petroleum Corporation, China Mobile, China Construction Bank  en HSBC Holdings. In de financiële wereld verhoogde de waarde van Cathay Financial Holding met 30 percent en de Fubon Financial Holding met 40 percent waardoor ze op 79 en 86 komen. Taipei The China Post Online
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *