De stand van zaken 163

CCTV beschuldigt vastgoedfirma’s
vastgoed2Een CCTV-uitzending beschuldigt vele vastgoedfirma’ s om van 1/1/2005 tot nu voor 3800 miljard yuan aan belastingen ontdoken te hebben. De flamboyante baas van Huayuan Property heeft al op Weibo gereageerd met zijn post over de 8 fouten in de uitzending en hij dreigt met een proces. Het ministerie heeft al gereageerd met de verklaring dat de berekeningswijze van de belasting niet correct was. Deze is inderdaad moeilijk en in verschillende delen te betalen: eerst moet de ontwikkelaar een belasting betalen op de geraamde meerwaarde na ontwikkeling en pas later na voleindiging de correctie op de originele schatting. SCMP, wantchinaimes
Naar standaardisering in logistiek
logistk3Vorig jaar was de logistiek in China goed voor 18% van het Bnp, waar het wereldgemiddelde 11,2 % bedraagt. De sector wordt vooral gekenmerkt door KMO’s. Volgens directeur generaal Hu Suojin bij het ministerie van Handel is het probleem van de kosten en lage efficiency overduidelijk. Het ministerie wil nu de essentiële logistieke uitrusting als paletten en barcode standaardiseren en financiële hulp verlenen zodat er meer uniformiteit komt. Er werd niet bij verteld hoeveel financiële hulp zou beschikbaar zijn. Het ministerie werkt verder nog aan een verbetering van de aanvoerplannen voor verbruiksgoederen en essentiële diensten. De Chinese verbruikerscentra liggen in het oosten, maar de grondstoffen komen uit het westen. (CE.CN)
Wordt zeetransport nationale strategie?
Sea-Shipping-From-ChinaVolgens directeur Song Dexing van het Departement watertransport bij het ministerie werkt zijn dienst aan een voorstel om zeetransport volgend jaar tot een nationale strategie te verheffen. Het onderzoekt de ontwikkeling van havenhubs, de verbetering van de verzendingssystemen en een betere samenwerking tussen spoor- en zeetransport. Het voorstel zoekt naar oplossingen op lange termijn aldus Song waarbij de herstructurering van de sector, het verlagen van de belastingen en een fonds voor het afdanken van oude schepen Ook de vrijhandelszone biedt Shanghai mogelijkheden tot het pionieren met systemen. De Shanghai Shipping Exchange kondigde al het verhandelen aan van afgeleide producten aan. Het financieren van de verscheping wordt almaar belangrijker en totaal maagdelijk terrein is e-commerce in de shipping sector.
Luxeproducten minder verkocht
remy-cognacchinaHet Franse concern Rémy Cointreau, maker van onder meer Rémy Martin-cognac, waarschuwde dat de winsten onder druk staan door een lagere economische groei in China. De likeurenmaker verwacht een sterke daling in de verkopen, nu Chinese winkeliers eerst hun voorraden opmaken. Het Duitse luxe kledingmerk Hugo Boss kwam met een soortgelijke mededeling. Het bedrijf heeft zijn brutowinstdoel voor 2015 laten vallen, mede als gevolg van minder goede omstandigheden in China. Luxe bedrijven maakten er door de honger van de almaar groter wordende middenklasse naar luxegoederen een stormachtige groei door. Dit jaar zijn de geluiden anders, want Rémy Cointreau en Hugo Boss zijn zeker niet de enigen die klagen over de omstandigheden.
Nieuwe luchthaven Shenzhen van start
ÉîÛÚк½Õ¾Â¥Ã÷ÈÕÆôÓà  ÉîÛÚк½Õ¾Â¥28ÈÕÕýʽÆôÓᣠ ¼ÇÕß Ðù»Û ÉãÓ° ½¯‚Æ ÎÄDe nieuwe 8,5 miljard yuan kostende luchthaven van Shenzhen die drie maal zo groot is dan de vorige is deze week opgestart zonder veel haperingen. Het gebouw van 450.000 m2 (of 63 voetbalvelden) dat ontworpen is door Italiaanse architecten kan 45 miljoen passagiers per jaar aan en telt 194 parkeerslots voor vliegtuigen. Eind juli had de luchthaven 149 binnenlandse en buitenlande vluchtroutes. Naast Chinese bestemmingen zijn er wekelijks 65 vluchten naar Zuidoost Azië. Van het 30 miljoen passagiers zijn er maar 5 % internationale, maar naar verwachting zou dit aantal snel groeien. Tegen 2015 zouden 3,3 miljoen van de 38 miljoen passagiers buitenlanders zijn. Hongkong telt meer lange afstandsvluchten, maar Shenzhen zou zich meer gaan specialiseren op Zuidoost Azië.
Eerste balans Shanghai vrijhandelszone
shanghaiftz3De nieuwe vrijhandelszone te Shanghai heeft al 38 buitenlandse ondernemingen geregistreerd en 1400 Chinese investeerders. Bij de buitenlandse bedrijven bedraagt het gemiddeld kapitaal $ 15 miljoen en bij de Chinese $ 4 miljoen. Handel en diensten maken respectievelijk 69% en 26% uit van het totaal. Vooral kleinere firma’s zijn geïnteresseerd. Naar verluidt kijken de grotere nog even de kat uit de boom tot het ogenblik dat een meer in detail plan bekend wordt met de financiële hervormingen. Gezien dit technisch complex is, zou dit plan maar tijdens het eerste semester van 2014 klaar zijn.
Hollandse peren naar China
perennlDe sappige Conference peer is populair in het buitenland, maar gaat nu voor het eerst ook worden verscheept naar China. Nederland en China hebben afspraken gemaakt om Nederlandse peren naar China te exporteren, meldde staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) donderdag in de Tweede Kamer. Het is de verwachting dat er op deze manier jaarlijks voor 15 miljoen euro aan peren wordt verhandeld. Omroep Brabant
 
Rijken kopen Portugese villas
villa-portugalRijke Chinezen gebruiken Google Earth om hun droomvilla te kopen in Portugal. Als ze 500.000 euro neertellen, krijgen ze een “gouden” visa er bij. 356 verblijfstoelatingen zijn zo al toegekend tegen een investering van 222 miljoen euro. De Chinezen staan ruim voor op Brazilianen, Russen en Angolezen. Nog 300 visa liggen ter studie. Voor 500.000 euro kunnen ze in Benfica een appartement kopen van 130 m2 terwijl dit de prijs is van 60 m2 in Beijing of Shanghai. Met de visa hebben ze toegang tot de Schengenruimte als ze minstens 7 dagen per jaar in het land verblijven. news.banques.com

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar