China stuurt maanjeep ruimte in

 China heeft zondagavond om 18u30 onze tijd een ruimtesonde de lucht ingetuurd die halfweg december een zachte landing op de maan moet maken. Een robotjeep moet gedurende minstens 3 maanden het maanoppervlak verkennen en via de telescoop de ruimte onderzoeken.
yutuHet is 37 jaar geleden dat de mensheid nog een gecontroleerde landing op de maan doorvoerde. Yudu of konijn van jade is de naam van de Chinese maanjeep die als naam uitverkozen werd door 3 miljoen Chinezen en verwijst naar een wit maankonijn uit hun mythologie. De zeswielige robotjeep beschikt over vier camera’s, twee armen die in de bodem kunnen graven en stalen kunnen nemen, en een in- en uitschuifbaar zonnepaneel. De 120 kilo wegende jeep moet minstens drie maanden op het maanoppervlak rijden, bestuurd vanuit de vluchtleiding op aarde en tegen een maximumsnelheid van 200 meter per uur.
De maanjeep werd ontworpen door Shanghai Aerospace Systems Engineering Research Institute dat preciseert dat het toestel hellingen aankan van 30 graden. 80 % van de gebruikte technologieën zijn nieuw. Cruciaal is de temperatuurregeling want de temperaturen variëren er tussen 100 graden overdag en -150 ’s nachts. Om de temperatuur op peil te houden wordt een bijkomend beroep gedaan op radioactieve elementen  ’s nachts want de sonde wordt normaal gedreven door zonne-energie. Yutu heeft ook een telescoop aan boord die de ruimte zal verkennen.
China lanceerde in oktober 2007 een eerste en in oktober 2010 een tweede maansonde, die vanuit hun baan rond de maan gedetailleerde waarnemingen konden maken. Het is de eerste keer dat China een ruimtetuig een zachte landing laat maken op de maan. De ruimtesonde Chang’e-3 zal zesmaal vertragen vooraleer te landen aan 15 km/uur op het maanoppervlak. De sonde wordt gelanceerd vanop de Xichang ruimtebasis door een Lange Mars 3B raket.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar