De stand van zaken 19

Kort economisch nieuws uit China

Indische diamantairs bang van China
Op een conferentie van diamantairs in Mumbai werd deze week alarm geslagen dat China binnenkort India zal voorbijsteken als grootste diamantverwerkend land. India heeft 7 % van de wereldhandel en China 6 %. Volgens de ex-baas van De Beers, Gareth Penny, zouden de cijfers tegen 2016 respectievelijk 10 en 11 % bedragen. De Indische diamantnijverheid stelt 900.000 personen te werk en vertegenwoordigt 75 % van ’s werelds diamantexport. De Indische verantwoordelijken zien met lede ogen aan dat de Chinezen alsmaar meer Afrikaanse diamant aangeleverd krijgen en ook dat het diamantslijpen in China goedkoper uitvalt, waardoor diamantmultinationals vestigingen openen in China. Gevraagd wordt dat de Indische regering meer actief optreedt in Afrika. (Bron: SCMP)
Kleine koolmijnen dicht
China heeft dit jaar 1355 steenkoolmijnen gesloten met een capaciteit van 125 miljoen ton, aldus cijfers van het Energiebestuur. Daarmee is het jaarlijks doel van 121 miljoen ton reeds bereikt. De energiewaakhond zal de inspectie op de kleine mijnen verder opdrijven en er ook op toezien dat het herstructureringsplan van de sector wordt doorgevoerd. Op het ogenblik dat we dit schrijven, kwamen weer 26 kompels om bij een gasexplosie in een mijn in Yuzhou niet ver van Zhengzhou. Er konden 239 ontsnappen, 70 redders zijn ter plaatse. Zij kampen met een gaspercentage in de schacht van 40 %. Er zijn nog 11 vermiste mijnwerkers. De bazen van de staatsmijn zouden onvoorzichtig geweest zijn.
Kanton-expo open
China’s grootste handelsbeurs in Kanton is weer open. De halfjaarlijkse export- en importbeurs wordt gehouden sinds 1957. Dit jaar nemen 23.599 ondernemingen deel aan de 108e expo, 240 meer dan in april. De overwegend Chinese deelnemers zijn vooral bevreesd dat de Amerikaanse regering China zou bestempelen als een land dat de munt manipuleert. Dit zou een zware slag betekenen voor de kleine uitvoerders, die leven van een marge tussen 2 à 5 %. Op de expo betreffen de stands zowel mechanische als elektrische producten, textiel, gezondheidsproducten, voeding als sportartikels, … .
Business as usual in vishandel met Noorwegen?
Chinese verwerkers van vis uit Noorwegen zijn bezorgd over de rel met Noorwegen naar aanleiding van de toekenning van de Nobelprijs aan een Chinees dissident. In de steden Qingdao en Dalian betrekken een 200-tal visverwerkers hun zalm uit Noorwegen. De firma Baichuan importeerde van januari tot september 7000 ton vis uit Noorwegen: dit gaat van kabeljauw over heilbot tot zalm. Noorwegen zou de jaarlijkse visuitvoer naar China tegen 2012 willen optrekken met 62 % tot 30.000 ton. Zowel de Chinese firma’s als de Noorse Seafood Export Council hopen dat de rel geen bezwaar zal zijn om business te bedrijven as usual. Zo’n 90 % van de zalm die in China verbruikt wordt, is uit Noorwegen afkomstig.
Ook Shandong betoelaagt e-fietsen
De provincie Shandong is de recentste van 10 provincies die de aanschaf van een e-fiets betoelagen. De subsidie bedraagt 13 % van de aankoopprijs. De regering startte in april het programma “E-fietsen voor het platteland”, dat in 10 pilootprovincies de aankoop van een elektrische fiets wil betoelagen. Met uitzondering van Hubei hebben alle pilootgebieden hun reglement, dat loopt tot in februari 2013, nu uitgevaardigd. Boeren die voorheen een motor gebruikten, veranderen naar e-fietsen omdat de brandstofprijs alsmaar de hoogte inschoot. Producent Xinri verwacht de helft meer verkoop door de toelagepolitiek. China heeft in totaal 120 miljoen e-fietsen, waarvan er 20 miljoen vorig jaar verkocht werden. Er zijn wel nog te weinig onderhoudscentra voor de e-fietsen in de rurale gebieden.
Aanpak illegaal gekopieerde films
China gaat zich meer toeleggen op de aanpak van de illegale filmkopieën. Er zal vanaf volgend jaar geld betaald moeten worden door cafés, langeafstandsbussen en andere plekken waar Chinese films vertoond worden. De China Film- en Auteursrechtvereniging (CFCA) is het orgaan dat vanaf 1 januari zal beginnen met het innen van de heffingen. Hiervan zal 90 % naar de leden gaan, die eigenaar zijn van het merendeel van de binnenlandse films, terwijl 10 % zal worden gebruikt voor het bestuur van de controle. China begon in 2007 met een programma om de schending van het auteursrecht op muziek aan te pakken door karaokebars te laten betalen. Dit programma kende echter problemen waaruit zal worden geleerd. CFCA-voorzitter Zhu Yongde zei dat zijn vereniging lokale personen met goede communicatieve vaardigheden in dienst zal nemen en hen training zal geven. Zij die weigeren te betalen, zullen voor het gerecht worden gedaagd. (Bron: Radio68)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *