De stand van zaken 199

De cijferdans

PMIomhgDe PMI van de dienstensector die al 46% van het bnp uitmaakt, steeg in augustus tot 54,4. Deze expansie in de diensten staat in schril contrast tot de secundaire sector waar de PMI naar 51,1 viel, de eerste daling sinds enkele maanden. De PMI is gebaseerd op 3000 ondernemingen. De subindex voor de werkgelegenheid ligt iets onder de 50, de cijfers voor nieuwe uitvoerbestellingen klommen op tot 51,6, maar voor de gewone bestellingen viel de subindex terug tot 50. Boven de 50 betekent expansie.
Vrijhandelszone Shanghai werkt aan 8 platformen
Shanghai free trade zoneVolgens een werkplan van de stad Shanghai streeft de lokale vrijhandelszone er naar om tegen 2015 acht internationale verkoop platformen op te richten: het gaat over petroleum, gas, ijzererts, katoen, vloeibare scheikundige projecten, zilver, bulkwaren en non-ferro. Een eerdere publicatie had het over een internationaal uitwisselingscentrum voor goud dat op 26 september zou starten. Het lokaal bestuur heeft bij het ministerie ook een aanvraag gedaan voor een “parallelle invoer” van wagens in de vrijhandelszone wat de autoprijs met 15% zou doen zakken. China.org

Intensere handel met Golfstaten  

Kuwait_Petroleum_Corporation_Logo.svgMidden augustus sloot Kuwait Petroleum Corp (KPC) met Sinopec een overeenkomst om de dagelijkse uitvoer van petroleum te verdubbelen. Dit betekent de komende 10 jaar dat er dagelijks 300.000 vaten of 10 % van Koeweits uitvoer naar China gaan. Sommigen suggereren dat dit binnen 3 jaar zou kunnen oplopen tot tussen 500.000 en 800.000 vaten per dag. Saoedi Arabië voert al dagelijks 1,2 miljoen vaten uit naar China ofwel een vijfde van de Chinese invoer en is daarmee de grootste invoerder van de brandstof. Uit Qatar verhoogde het aandeel van China van 5,5 % naar 6,6 % van het totaal. Bij de Verenigde Arabische Emiraten is de groei meer bescheiden.   Saudi Gazette

Verlies spoorwegen groter

CRCCChina Railway Corporation maakte tijdens het eerste semester 5,3 miljard verlies, waardoor het totaal verlies tot 3400 miljard yuan oploopt. Het inkomen daalde met 2,4 % op jaarbasis en het inkomen uit vrachtvervoer daalde met 1,8 % vergeleken met H1 va het jaar daarvoor. De spoorwegoperator verhoogde zijn voor dit jaar geplande investeringen tot 800 miljard. De regering zoekt middelen om de privésector te betrekken bij de spoorwegen. De beursnotering van de 2 Chinese treinbouwers CSR Corp & China CNR Corp werd geschrapt omdat het blad Caixin had bekend gemaakt dat  regeringinstanties willen dat de concurrerende ondernemingen zouden gaan fuseren. Beide bedrijven ontkennen het persbericht.

Grootste taxfree winkel open

dutyfreeshopVorige maandag werd in Sanya ’s werelds grootste taksvrije winkel geopend. De winkelruimte van 72.000 m2 trok 300 internationale merken aan waaronder Prada, Rolex en Giorgio Armani. China International Travel Service Group (CITS) investeerde 5 miljard in het initiatief dat 7 maal groter is dan de winkel voordien. Toch vertegenwoordigde de verkoop in Hainans 2 taksvrije winkels 10% van het lokaal inkomen uit toerisme.
LA: Peru krijgt meest Chinese investeringen
In Latijns Amerika is het Peru dat momenteel het meeste Chinese investeringen ontvangt. Gedurende de laatste 12 maanden kreeg Peru de helft van de $ 9,3 miljard buitenlandse investeringen uit China. Deze concentreren zich in landbouw, het maakwerk en de diensten zodat 120 ondernemingen gefinancierd worden met Chinees kapitaal. China is de eerste investeerder in de mijnbouw met projecten die op $ 19 miljard worden geraamd. De bilaterale handel bedraagt $ 15 miljard.

Ernstig verlies Li Ning

lininglogo2De sportgroep van Li Ning die in 2008 de Olympische vlam mocht ontsteken, maakte tijdens het eerste semester een netto verlies van $ 100 miljoen, meer dan drie maal zoveel als het jaar voordien. Honderden miljoenen dollar werd geïnvesteerd in promotie en publiciteit. Daarbij werden westerse sportsterren gebruikt en de kosten bedroegen een vijfde van het halfjaarlijks inkomen.  Het verliescijfer van de groep staat in schril contrast met Chinese concurrenten in de sportkleding. De groep beweert dat het opbouwen van het imago wel even kan duren.

Chinees pretpark in Australië

thanksgivingtempAustralische media rapporteren dat de stad Wyong Shire gunstig staat tegenover het project van het Chinees-Australisch pretpark met meer dan 15 ha. Het park wil een verlengstuk van de Chinese cultuur in het buitenland zijn en zal ruimtes bevatten voor kalligrafie, theater, traditionele muziek; tuinen en panorama’s uit de Chinese geschiedenis. Initiatiefnemer Zhong Yazhang beklemtoont dat het een combinatie betreft van architectuur, cultuur en Chinese gastronomie. De Chinezen uit Australië zouden er hun Chinees Nieuwjaar kunnen vieren  china.org

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *