De stand van zaken 22

Kort zakelijk nieuws uit China

WB ziet structuurverandering

worldbank_logo_De Wereldbank (WB) heeft haar laatste kwartaalrapport over China vrijgegeven. De WB stelt haar groeiverwachting voor dit jaar bij van 9,5 % tot 10 %; in 2011 zou deze 8,7 % bedragen. De inflatie zou een tijdje boven het doel van 3 % kunnen uitstijgen. De export zal onderhevig zijn aan een te verwachten economische vertraging op wereldvlak, aldus hoofdeconoom Ardo Hansson. China’s consumptie blijft echter sterk: de kleinhandel steeg de afgelopen maanden met 18 %, terwijl dit het jaar voordien maar 15 % bedroeg. Dit opdrijven van de binnenlandse vraag en minder afhankelijk worden van export is ook een van de hoofdlijnen van het 12e vijfjarenplan, een verandering inzake de structuur van de economie die de WB onderschrijft.

Dell plant grote expansie

dell_logo.pngComputerproducent Dell is van plan de komende 10 jaar jaarlijks meer dan 25 miljard $ te spenderen om z’n aanbod van IT in z’n tweede markt na de VS uit te breiden. Onlangs werd het cijfer van 100 miljard over 10 jaar gelanceerd, maar dit is enkel voor werkgelegenheid en infrastructuur. Volgens Stephen Schuckenbrock spendeert Dell 25 miljard $ per jaar in het land en dit bevat alle aanschaf en productie in China die de rest van de wereld ondersteunt. Daar behoren ontwikkelingscentra bij, productie-eenheden en datacentra. Dit jaar verwacht Dell voor 5 miljard $ verkochte computers in China. IDC voorspelt dat Dell in 2012 97 miljoen computers zal versturen, meer dan de voorspelling voor de VS die 93 miljoen bedraagt. Dell wil ook meer computerdiensten aan derden leveren in China zoals ze met Walmart doen.

Prijsdalingen bij flatscreens

flatscrnBuitenlandse producenten van flatscreens laten sinds het tweede kwartaal hun prijzen dalen en veroorzaken een prijzenoorlog, ook bij de binnenlandse. Philips verminderde de prijs met 27 %, gevolgd door Sharp dat er 28 % af deed. Chinese merken volgden, met Skyworth dat 16 % toegaf en Konka waar de daling 17 % bedroeg. Binnenlandse merken kunnen minder afslag geven, omdat ze afhankelijk zijn van de LCD-schermen uit het buitenland, die 60 % van de kost uitmaken. BOE is de eerste producent van eigen LCD-schermen in China.

Massa-incidenten over grond

landgrabsTwee derden van de massa-incidenten in rurale gebieden gaan over betwistingen rond gronden. De snelle urbanisering heeft heel wat landbouwgrond gevergd, maar daar worden de onteigende boeren te weinig voor vergoed. Sedert de hervormingen verloren 50 miljoen boeren hun grond en de helft ervan heeft geen sociale zekerheid. Het uitleasen van grond door de lokale overheden aan promotoren werd een belangrijke bron van inkomsten bij die lokale overheden. Voor de voorbije twee decennia wordt echter het prijsverschil dat aan de boeren betaald werd, vergeleken met de inkomsten die de promotoren betalen, op 2000 miljard yuan geraamd en dit over 14 miljoen hectare. Recentelijk waren er een paar gevallen van zelfverbranding tegen gedwongen onteigeningen.

Nog een dode bij Foxconn

logo_foxconnOpnieuw heeft een werknemer uit Foxconns vestiging in Shenzhen zelfmoord gepleegd door van het dak te springen. Tijdens het eerste semester was er een ware zelfmoordgolf, gevolgd door een loonsverhoging met 70 %. Het is nog geen twee dagen geleden dat topvakbondsman Guo Jun van de ACFTU het bedrijf beschuldigde van mismanagement. Terwijl maximum 36 overuren per maand toegestaan zijn, worden sommige Foxconnwerknemers gepusht om er meer dan 100 per maand te doen. De facto werken Foxconns werknemers als Charlie Chaplin in de film ‘Modern Times’ en dit wordt gecombineerd met een militaire stijl. Uit een onderzoek van de Chinese Academie voor Wetenschappen bij de 300 grootste ondernemingen blijkt dat 70 % van de dezen niets geven om Corporate Social Responsability

12e vijfjarenplan over spoorwegen

Klik op spoorplan voor detail

Klik op spoorplan voor detail


Het twaalfde vijfjarenplan voorziet 3500 miljard te investeren in de spoorwegen, aldus de Economic Observer. Gedurende het elfde vijfjarenplan bedroeg het totaalcijfer 1300 miljard. Oude lijnen zullen vernieuwd worden en nieuwe supersnelle lijnen aangelegd. Tegen 2015 moet er 30.000 km aan spoorlijnen bijkomen zodat het net in totaal 120.000 km zou bedragen. Volgens een verantwoordelijke zal het leeuwenaandeel subprovinciale projecten betreffen, waar ook de provincies zullen aan bijdragen. Deze lokale fondsen zouden voor 60 % instaan voor de spoorinvesteringen gedurende de komende vijf jaar.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *