De stand van zaken 24

Kort zakelijk nieuws uit China

OESO: nog 2 jaar 9,7 % groei
De Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling voorspelt dat China de volgende twee jaar toch jaarlijks robuust met 9,7 % zal blijven stijgen. Voorspeld wordt dat de verhoging van de niet-voedselprijzen gecompenseerd zal worden door een verlaging van de inflatie in de voedselsector, zodat het inflatiecijfer in China op 3 % wordt gestabiliseerd. De OESO, die 33 geïndustrialiseerde staten verenigt, denkt er aan ook China als lid te onthalen. In de OESO wordt een groei verwacht van 2,3 % in 2010 en van 2,8 % in 2012. In de EU zouden de cijfers respectievelijk 1,7 % en 2 % bedragen.
Samenwerking Acer-Founder
De Taiwanese pc-producent Acer, die op het vasteland maar 3,5 % van de markt heeft, gaat samenwerken met Founder, dat over een groot distributienetwerk beschikt van 10.000 verkoopspunten, alhoewel het ook maar 6 % marktaandeel heeft in de Volksrepubliek. Twee eerdere strategieën van Acer mislukten, maar door de samenwerking hopen beiden tegen volgend jaar op 13,8 % marktaandeel en op 16,9 % het jaar nadien. Momenteel is Lenovo veruit marktleider, gevolgd door HP en Dell. Door de toegang tot Founders netwerk hoopt Acer vooral toegang te krijgen tot de tweede- en derdelijnssteden die het meest dynamische deel van de pc-markt uitmaken.  (Bron: FT)
Baidu vreet verder aan Googles marktaandeel
De zoekmachine Baidu heeft haar marktaandeel gedurende het derde kwartaal met 1,9 % verhoogd tot 72,9 %, terwijl het aandeel van Google 2,7 % daalde tot 24,6 %. De zoekmarkt groeide het afgelopen jaar met 58 % in China. Google stopte vorige maand de samenwerking met verschillende publiciteitsmakelaars in China, wat een vertraging zal veroorzaken van Googles inkomen. Baidu heeft Googles beslissing om zich uit China terug te trekken een half jaar geleden een “geschenk” genoemd.
Vijf miljard online-expobezoekers
Meer dan 600 miljoen internetgebruikers hebben samen vijf miljard keer de expo in Shanghai bezocht online. Het was de eerste keer dat een Expo in 3D kon worden bezocht. Voortaan zou dit bij iedere wereldexpo gebeuren, aldus het organiserende bureau. Oorspronkelijk zou de onlineversie enkel open zijn tot eind dit jaar, maar wellicht blijft de site blijvend open. Bij de niet-virtuele paviljoenen zouden er ook meer mogen blijven dan de vijf die oorspronkelijk waren voorzien. Nu wordt aan een tiental gedacht als permanent aandenken aan de expo. Het Spaanse paviljoen hoopt bij de gegadigden te zijn.
Auditbestuur ziet problemen in huisvesting
Het Nationaal Auditbestuur heeft in 19 provincies en grote steden z’n licht laten schijnen over de sector van de sociale huisvesting en nogal wat onregelmatigheden vastgesteld. Van 2007 tot 2009 financierden de 19 103 miljard uit het fonds voor sociale woningen en 5 miljard werd geput uit het budget voor de heropbouw van krotbuurten. Om te kunnen aanspraak maken op deze gelden moet de betrokken lokale overheid zelf 10 % financieren met opbrengsten uit gronden. Daarvoor had echter 29 miljard moeten opzijstaan, en dit was maar voor de helft van dit bedrag het geval. In 6 steden en 4 kantons werd 152 miljoen van het sociaal woningfonds oneigenlijk aangewend om comfortabele woningen aan te schaffen van promotors. Zes steden sjoemelden voor 61 miljard yuan in onechte projecten. Ook maakt het bestuur bedenkingen bij het checken van kandidaten voor sociale huisvesting. De verdachte projecten zullen aan justitie worden overgemaakt.
Verdere strijd tegen handel met voorkennis
China heeft donderdag toegezegd hard te zullen optreden in de strijd tegen handel met voorkennis. De regering zet op haar website uiteen welke rol de China Securities Regulatory Commission, de State-Owned Assets Supervision Administration Commission en het Ministry of Public Security in het onderzoek zullen vervullen. De verklaring kondigde tevens aan dat beursgenoteerde bedrijven, waar onderzoek naar wordt gedaan, geen kapitaal mogen verwerven door de verkoop van marktaandeel en door deelname aan fusies en overnames. Daarnaast worden lokale overheden opgeroepen om de ‘schadelijke gevolgen’ te erkennen en maatregelen te nemen om deze illegale activiteiten te bestrijden, moet de vertrouwelijkheid van niet-publieke informatie over beursgenoteerde bedrijven beter gewaarborgd worden en moeten verdachte bedrijven direct onderzocht worden.“China heeft genoeg wetten en regelgeving om illegale handel tegen te gaan maar de kern  is om ze effectief uit te voeren”, aldus een financieel expert uit Beijing. De aankondiging komt na de publicatie van een rapport waaruit blijkt dat er van de 100 onderzochte bedrijven 74 betrokken zijn bij handel met voorkennis. (Bron CDaily, Radio86)
Onderzoekscentrum hybride auto’s
Toyota plant in Changshu, ten noorden van Shanghai, 234 miljoen $ te investeren in een onderzoekscentrum voor hybride auto’s en elektrische batterijen voor auto’s. Een gedeelte zou reeds in 2011 opengaan, aldus de Wall Street Journal.  Aanvankelijk zouden er 200 personen tewerkgesteld worden, maar dit aantal zal later stijgen tot 1000.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *