De stand van zaken 28

Kort zakelijk nieuws uit China

CRH-nieuws
*Divers nieuws van China’s supersnelle treinlijnen: de CRH (China Rail High-speed). Vooreerst werd bekend gemaakt dat de lang verwachtte CRH-lijn van Peking naar Shanghai op 1 oktober volgend jaar wordt ingehuldigd. Er zal een snelheid van 350 km/u worden aangehouden zodat het traject maar vier uren zal duren. Vorige week werd op deze testlijn overigens een SST- snelheidsrecord gebroken want de CRH reed aan 486 km/uur. *General Electric heeft met de grootste Chinese producent van treinmaterieel CSR een akkoord afgesloten voor de overdracht van technologie. De afgesloten joint-venture met 50 miljoen $ zou tegen 2012 250 jobs scheppen in de VS. Gehoopt wordt dat de firma de SST voor Florida en Californië mag  leveren. *Het Franse Alstom heeft met het Chinese ministerie van spoorwegen een akkoord over strategische samenwerking afgesloten. Het akkoord gaat zowel over rollend materieel als over signaleersystemen voor SST als intercity-treinen. Momenteel heeft Alstom in China 5 joint-ventures, 8 projectbureaus en drie partnerschappen in metro-, locomotieven- en passagierstreinen.
Ook Bayer breidt uit
Ook Bayer MaterialScience zal 1 miljard $ meer investeren in China, meer bepaald in de productie van polymeren. Door de investering wordt Bayer de grootste buitenlandse investeerder in Shanghai. Bayer zal zijn productie van polycarbonaat dat gebruikt wordt in bouw, auto’s en huishoudtoestellen, verdubbelen van 200.000 ton tot 500.000 ton in 2016. De nieuwe investering dient ook om de vervaardiging van polyurethaan (gebruikt in koelkasten), op te trekken. Bayer hoopt op een verkoopscijfer van 5 miljard € in 2015, terwijl het vorig jaar  2,1 miljard bedroeg. Het hoofdkwartier van de polycarbonaten zou ook van Leverkusen naar Shanghai verhuizen.  (Bron FT)
Succesvolle beursstarters
De aandelen van de Chinese on-line videofirma Youku stegen gedurende de eerste dag op de beurs van New York met 161 % wat het sterkste debuut is sedert vijf jaren toen Baidu op de beurs kwam en er een stijging met 354 % opgetekend werd. Er werd 203 miljoen $ opgehaald. Dit succes zet concurrent Tudou onder druk die vorige maand een beursgang aanvroeg voor 120 miljoen $. Youku had gedurende het derde kwartaal 252 miljoen toeschouwers en Tudou 225 miljoen. Naast Youku was ook Dangdang succesvol op de eerste beursdag. Hun aandelen noteerden 86 % hoger: van 16 tot 30 $.  Dangdang haalde 272 miljoen $ op, 23 % meer dan verhoopt. De Chinese bedrijven doen het in het algemeen goed op de beurs omdat ze meer return bieden dan gemiddeld. Anderen vrezen dan weer een Chinese dotcom-luchtbel. Youku heeft wel nog nooit winst gemaakt, terwijl Dangdang net daarmee begon.   Feit is dat de twee succesnummers aanstekelijk zullen werken op anderen.
Huizenprijzen te hoog
Volgens een leidende thinktank liggen de prijzen van de huizen in 35 steden 30 % te hoog. In de 25 steden zagen de onderzoekers 5 steden waar de prijs de helft hoger was en in 11 lag de prijs tussen 30 % en 50 % te hoog. De huizenprijzen stegen dit jaar “maar” met 15 %, vergeleken met 25 % in 2009.
Pekings luchthaven 2° drukste
Op 9 december ontving Pekings luchthaven de 70 miljoenste passagier waardoor het ’s werelds tweede meest drukke luchthaven wordt na Atlanta Hartsfield. In 2007 bedroeg het aantal passagiers 50 miljoen en in 2009 kwam het cijfer op 60 miljoen te liggen. De luchthaven onderging reeds zeven uitbreidingen sedert 1965 en was de eerste in Azië met drie terminals. De recente  verhoging is toe te schrijven aan de sterke groei van vluchten naar Azië. Deze namen met 9 % toe of met 15 miljoen zetels. Nu wipte Peking over Londen als tweede luchthaven. Ook Shanghai en Kanton bevinden zich in de top 20 van luchthavens.
Alibaba overvleugelt Google in reclame
De groep Alibaba heeft is tijdens het derde kwartaal over Google gewipt inzake on-line reclame-ontvangsten. Nu heeft Alibaba 9,3 % van de markt waar het tijdens het tweede kwartaal 7,8 % bedroeg volgens Analysys International. Leider blijft Baidu met 30 % van de markt. Google on-line reclame-ontvangsten gingen wel in absolute cijfers vooruit met 7 % tot 102 miljoen $ .

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *