De stand van zaken 32

Kort zakennieuws uit China

Telecom matig vooruit
Het aantal telefoonabonnees steeg vorig jaar met 8,7 % tot 1,16 miljard. Het aantal met een vaste lijn daalde met 6 % tot 294 miljoen en de GSM-gebruikers stegen met 6 % tot 898 miljoen. Vorig jaar werd 14 % minder geïnvesteerd en kwamen 20 % meer inkomsten binnen namelijk 3100 miljard. Van elke 100 personen heeft 64 % een mobieltje. Het aantal 3G-gebruikers bij de 3 operatoren ligt op 45 miljoen, ver onder de geplande cijfers.
Guizhou levert Hong Kong groenten
De arme provincie Guizhou hoopt een grote leverancier van groenten te worden aan Hong Kong en dit met een jaarlijks volume van 700 à 800 ton. Vorig jaar leverde Guizhou 240 ton pollutie-vrije groenten aan Hong Kong, wat reeds 61 % meer was vergeleken met 2009. Al het geëxporteerd fruit en de groenten worden afzonderlijk onderzocht of ze aan de internationale criteria beantwoorden.  Nadien worden de producten in Guangdong herverpakt. De grootste groentenbasis namelijk Hongfengfu in Qinzhen, begon maar met het leveren van de schone groenten aan Hong Kong in 2009.
ZTE bijt in Apples marktaandeel
De Chinese producent van telecom-apparatuur ZTE heeft Apple van de vierde plaats verdrongen bij telecom-producenten wereldwijd. ZTE verzond wereldwijd 16,8 miljoen telefoons, voldoende om Apple met 16,2 miljoen naar de vijfde plaats te verwijzen. IDC schat dat tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar 410 miljoen mobieltjes verzonden werden, 17 % meer dan het jaar voordien. Nokia blijft leider voor Samsung en LG. Volgens IDC werden in geheel 2010 1,39 miljard GSMs verzonden.
Meer vraag naar aardgas
De Chinese vraag naar aardgas zal in 2011 met 20 % toenemen tot 130 miljard m³ aldus voorspellingen van het Nationaal Energiebestuur. De productie zal verhogen met 16 % tot 110 miljard m³. Ook vorig jaar nam de vraag toe met 20 % en verwacht wordt dat dit groeipercentage nog 10 jaren zal aanhouden omdat China in een piek van verstedelijking en industrialisering zit. Voor de elektriciteit wordt volgend jaar een verhoging van 9 % verwacht of 89 gW die de totale capaciteit op 1040 gW brengt. Probleem voor het meer gebruik van aardgas is dat geïmporteerd gas dubbel zo duur is als het binnenlandse. China importeerde ook 9,3 miljoen ton LNG en had een eigen productie van 19 miljoen ton.
Sterkere UHV-lijnen
In vorige afleveringen hadden we het reeds over de geplande investeringen in het elektriciteitsnetwerk. Leidend distributeur “State Grid Corp of China” (SGCC )maakte bekend binnen de vijf jaren een pilootproject te zullen opstarten met een lijn van 1100 kV. De research hierover moet klaar zijn binnen anderhalf jaar en de productie binnen twee jaren. Vorig jaar opende de SGCC een lijn van 800 kV in juli. De lijn draagt elektriciteit opgewekt door waterkracht in Sichuan over tot in Shanghai, een afstand van 1907 km. De “China Southern Power Grid” heeft van haar kant een 1373 km tellende van 800 kV die waterkracht van de Zuidwestelijke provincies levert tot in Guangdong. SGCC alleen wil 500 miljard yuan spenderen aan 40.000 UHV lijnen tegen 2015.
Min verloren leningen
De waakhond van de banksector maakte bekend dat het percentage slechte leningen met 14 % daalde het afgelopen jaar, namelijk tot 429 miljard yuan. Dit bracht het totale verloren leningen terug met 0,44 % tot 1,14 %. Bij de commerciële banken met aandelen bedroeg de vermindering 21%. Er zijn diverse commerciële banken naast de zogeheten meer politieke banken. Vooreerst de grootschalige commerciële banken, deze met aandelen, stedelijke commerciële banken, rurale- en buitenlandse banken.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *