De stand van zaken 58

Kort zakelijk nieuws

Plan ontwikkeling logistiek
De regering heeft nieuwe richtlijnen uitgevaardigd ter promotie van de sector logistiek. China wil hen minder belasten, een gunstige grondpolitiek verschaffen en een vlot transport van hun voertuigen verzekeren. Het management moet verbeterd worden, de beschikbare middelen herverdeeld en de technologie en innovatie verhoogd waarin zal moeten geïnvesteerd. De logistiek voor landbouwproducten krijgt voorrang. In 2010 lag de toegevoegde waarde in de sector al 700 miljard hoger dan in 2008. Wat vooral weegt op de winstcijfers zijn de tolheffingen op de wegen die een derde uitmaken van de operationele kost. China spendeert nog altijd meer dan 10 % van het BNP aan logistiek zoals in de ontwikkelde landen
Chimei leidt LCD-markt in China
De Taiwanese producent van Lcd-schermen Chimei zag zijn marktaandeel in China aangroeien van 27 % in mei tot 29 % vorige maand. Daarmee overtroeft het LG die grootste was en viel tot 25,9 %. De top 6 TV producenten als Haier en TCL kochten allen meer schermen van Chimei aldus een rapport van Displaybank. De totale vraag van alle TV-producenten viel wel met 5% terug tot 3,4 miljoen vorige maand en dit maakte een einde aan maanden groei sinds februari. De grootste klappen kreeg Changhong die qua schermen samenwerkt met AU Optronics. Bron: Taipei Times Online
China Zuid-Afrika’s top exportbestemming
Volgens de Zuid-Afrikaanse ambassadeur Bheki Langa is China eind vorig jaar China’s top exportbestemming geworden. De investeringen tussen beide landen groeide tot 7 miljard $ en de bilaterale handel bedroeg vorig jaar 25 miljard $ waarvan 14 miljard export naar China. Dit zijn meestal grondstoffen en Langa hoopt in de toekomst op meer producten met toegevoegde waarde. China en Zuid-Afrika zijn de grootste investeerders in Afrika en Zuid-Afrika is voor de Chinezen een soort uitvalsbasis geworden.
Philips Healthcare optimistisch
Philips Healthcare ziet de toekomst optimistisch tegemoet in China. Dit verklaarde Lu Yiqi marketing directeur van de groep in China. Op het ogenblik hebben buitenlandse groten als Philips, Siemens AG en General Electric 70 % in handen in de medische uitrusting. Philips gaf zopas een opleiding aan 110 paramedische personeelsleden uit Xinjiang, Peking en Tianjin en investeerde vorig jaar 10 miljoen in de opleiding van paramedisch personeel. Door de opleiding krijgt hij beter zicht op de landelijke noden. Volgens Lu hebben 5000 landelijke ziekenhuizen een gebrek aan uitrusting. Volgend jaar wordt Philips bedrijf voor medische fotografie in Suzhou geopend en dit is met 54 miljoen $ Philips grootste investering in het land. Tijdens het eerste semester groeide het zakencijfer met 8% in China. Siemens-Healthcare laat zich echter ook niet onbetuigd en verwacht dat China de komende twee jaren haar tweede grootste afzetmarkt wordt. De sleutel van het succes betreffen echter lage-kost producten afgestemd op basisgezondheidszorg voor buurtcentra en landelijke ziekenhuizen.
Winst uit windenergie
Zowel China Datang als China WindPower hebben tijdens het eerste semester sterke bedrijfsresultaten neergezet. Peking heeft nochtans limieten uitgevaardigd voor de sector omdat de helft van de windmolens niet verbonden leek met het elektriciteitsnetwerk. Volgens Datang is deze verbinding nu aan de gang. De windenergieafdeling van Dadang verhoogde zijn capaciteit tijdens het eerste semester met 114 mW om in totaal 4.142 mW te bereiken. Vicepresident Hu Guodong legt uit dat dit jaar 1500 mW nieuwe capaciteit zal gehaald omdat dit voor 90 % gebeurt tussen september en december. Het zakencijfer ging met 78 % vooruit en de winst met 105% tot 416 miljoen yuan. Ook de groep ChinaWindpower zag zijn winst met 79 % groeien, maar het zakencijfer daalde met een kwart. De firma wijt dit aan laattijdige goedkeuringen, slechte weersomstandigheden en een reeks bases die nog in aanbouw zijn. Tijdens het eerste semester werd een aantal bases verkocht wat de helft van de winst verklaart. Nog een afdeling die onderdelen produceert zal eveneens worden verkocht. Beide ondernemingen gaan zich diversifiëren meer bepaald naar zonne-energie. WindPower plant dat zijn eerste 30 mW centrale op basis van zonne-energie in Qinghai eind volgende maand kan opstarten.
Ook  FAW investeert in groene wagens
De Chinese autoproducent First Automobile Works (FAW) heeft de eerste reeks van 20 groene auto’s vervaardigd: het gaat zowel om hybriden als om elektrische wagens en deze strategie zal in de toekomst worden verder bezet. FAW zal de komende 5 jaren 8 nieuw lijnen/platformen voor groene wagens ontwikkelen. Voorzitter Xu Jisani zegt dat daaruit 13 nieuwe passagierswagens zullen voortkomen en drie commerciële modellen. Hij wil dit jaar nog een jaarcapaciteit halen van 10.000 groene wagens. Het Besturn-model verbruikt 60 % minder benzine dan een traditionele wagen.
Naar Fonds in Franse wijnen
Naast beleggen in goud, blijkt nu ook het beleggen in Franse wijn van de grond te komen als middel tegen inflatie. Het Dinghong Fonds heeft plannen voor een miljard yuan te investeren in wijnen uit Bordeaux en Bourgondie. Een minimuminvestering van een miljoen wordt vereist en dit blijft voor 5 jaar in het Fonds. Initiatiefnemer Ling Zhijun hoopt tegen eind september klaar te zijn met een eerste tranche van 200 miljoen. Belangrijkste moeilijkheid bleek de investeerders te overtuigen het hoofd koel te houden wanr 200 miljoen leek hen niet voldoende. De wijnexpertise komt van Zhang Yanzhi die in China de Bordeauwijn verdeelt namens Etablissements Jean-Pierre Moueix. Er wordt een jaarlijkse return beloofd van 15 %. Eerder dit jaar heft Shanghais bestuur een soort wijnbeurs gelanceerd waarbij investeerders via een internetplatform in contact komen met erkende verdelers.  (bron FT)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.