Debat over wegwerpstokjes

chopsticksDe Chinese producenten van wegwerp-eetstokjes verweren zich tegen een boycot van hun producten. Vice-minister van Handel Jiang Zengwei had voordien de restauranthouders opgeroepen om geen wergwerp-eetstokjes meer aan te bieden uit zorg voor het milieu en voor het behoud van de bossen. De Federatie van producenten repliceert dat hun eetstokjes uit berkenhout zijn, die anders toch geen economische functie hebben.  Ze beweren dat er geen beter alternatief is, want de andere soort bevat een hoog formaldehyde-gehalte.
Uit een online-onderzoek door Internetportaal Sina.com bij meer dan 5000 personen blijkt dat 84 pct het einde willen van de wergwerpstokjes. Vanuit de keukensector wordt beaamd dat men de sector meer milieuvriendelijke wegen wil doen opgaan. Om de houtsector te beschermen, heeft de regering in april 2007 een consumptietaks geheven op het gebruik van de wegwerpstokjes. Sedert vorig jaar hebben 1000 restaurants in Kanton en 300 in Peking gehoor gegeven aan de oproep van de regering om te stoppen met de eetstokjes voor eenmalig gebruik. De industrie repliceert dat ze 300.000 jobs biedt en exporteert naar 20 landen voor 200 miljoen $ elk jaar. 40 pct van de productie is voor China zelf.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *