Deeleconomie groeide met 103% in 2016

Vorig jaar realiseerden de sub sectoren van de deeleconomie samen een omzet van 3450 miljard yuan, 103% meer dan in 2015 aldus het ‘State Information Center’. Nieuwe vormen van deeleconomie duiken op zoals het delen van paraplu’s, van batterij opladers tot en met het delen van basketballen.

De Chinese deeleconomie maakte in 2016  een explosieve groei mee: de omzet steeg met 103% om 3450 miljard yuan te bereiken, aldus het State Information Center (SIC). Ook de investeringen in de deeleconomie stegen en bedroegen het afgelopen jaar 171 miljard yuan, aldus directeur Zhang Xinhong van het ‘Sharing Economy Research Institute’ onder het SIC. Zowel qua schaalgrootte als qua innovatie vindt Zhang China een topspeler.
Geschat wordt dat vorig jaar 600 miljoen personen betrokken waren in de deeleconomie en dat is 100 miljoen meer dan in 2015. Het aantal banen in de deeleconomie nam toe tot 60 miljoen. Hoewel het concept van de deeleconomie in Europa en de VS ontstond, is het China die uitblinkt qua variëteit van nieuwe vormen. Recentelijk ontstonden diensten die batterij opladers, paraplu’s en basketballen aanbieden te delen.

Opladers

De opladers van gsm-batterijen zijn te vinden op luchthavens, winkelcomplexen, restaurants en bioscopen. Sinds april hebben Chinese investeerders 175 miljoen dollar in 11 startups om batterijen op te laden gestopt in de hoop dat dit het nieuwe begeerde ding wordt, zo meldt database itjuze.com. Dit bedrag is vijf maal zo veel als in 2015 voor de fietsendeelfirma’s, aldus Caijing.
Enkele giganten staan bovenaan. Xiaodian kreeg 350 miljoen yuan van investeerders waarbij Tencent.  Rivaal Jiedan ontving 300 miljoen yuan van Jumei. Bij Jiedan dient de gebruiker een app te downloaden die toont waar de meest dichtbije oplaadmachines zich bevinden. Na het vinden is het scannen van de QR code een fluitje van een cent en wordt het bedrag via Alipay of Tenpay afgetrokken. Het opladen gedurende het eerste uur is gratis, nadien wordt 1 yuan per uur betaald. Jiedian telt al 1 miljoen gebruikers in de 10 grote steden waar het actief is. Concurrent Xiaodian uit Hangzhou werkt met opladers die zich op de tafel van het restaurant bevinden en heeft al 10.000 contracten.  Tot een van de eerste behoorde ook Laidian uit Shenzhen dat zijn machines vooral in winkelcomplexen en transporthubs verspreidt. De drie jaar oude startup die momenteel over 2000 machines beschikt, is van plan er tegen het jaareinde een miljoen te installeren.
De zoon van China’s rijkste Wang Jianlin heet Wang Sicong. Hij is de enige erfgenaam van zijn vaders Wanda-imperium. Wang junior vindt dat de oplaadsector van de deeleconomie een bubbel doormaakt en vertikt er in te investeren. Met 1 yuan per uur opbrengst, kan je niet genoeg winst maken, vindt hij.

Paraplu’s

Een andere nieuwe sub sector is het uitlenen van paraplu’s in metrostations aan pendelaars die een onverwachte bui zien hangen. Molisan uit Shanghai heeft machines staan in Guangzhou en in Fuzhou. Een regenscherm uitlenen kost 1 yuan voor 12 uren naast de garantie die 20 yuan bedraagt. De paraplu mag niet langer dan 15 dagen worden gehouden. Verwacht wordt dat Molisan dit jaar tussen een half en een miljoen regenschermen in Guangzhou ter beschikking zal stellen. Nadien zou uitgebreid worden naar Shenzhen.
’Eindelijk iets wat op communisme lijkt’ grapt een gebruiker op de sociale media. De partijkrant ‘Renmin Ribao’ lacht er minder mee. In een editoriaal zegt het partijdagblad belerend: ‘Het delen van paraplu’s is een teken van vooruitgang in de openbare diensten en toont de zorg voor de mens die de warmte van de stad uitstraalt.’

Ballen

Een laatste nieuwe vorm van delen wordt gebruikt door ‘Zhu Le Ge Qiu’ een startup uit Jiaxing. Nauwelijks vorige maand gesticht, beweert de firma in een blog op 5 mei van plan te zijn om basket ballen beschikbaar te stellen in 80 % van de Chinese indoor stadiums. Bubbel of niet, feit is dat het gonst van activiteiten in de deeleconomie. In Shanghai doken ook al wasserettes in het straatbeeld op die tot de deeleconomie worden gerekend. Volgens Raymond Chang die doceert aan de business school van de Yale University zullen er onder de durfkapitalisten nog bloedbaden plaats vinden vooraleer een echte winnaar te voorschijn komt. De deeleconomie komt er, maar de kosten zullen hoog zijn betoogt hij. Maar de man of vrouw in de straat wenst eerder dat er meer dergelijke diensten bij komen dan dat het fenomeen zou afnemen.
Bronnen: China Daily, Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *