‘Definitief een einde maken aan armoede in China’, Xi Jinping

Xi Jinping heeft een dringende oproep gedaan om definitief een einde te maken aan de armoede in China. Binnen de twee jaar zou dat mogelijk moeten zijn.

De Chinese president maakte vorige week een driedaagse inspectiereis aan een buitengebied van de stadsprovincie Chongqing in het zuidwesten van China. Hij stelde zich op de hoogte van de stand van zaken in de armoedebestrijding. Verder zat hij een bijeenkomst voor over hoe de elementaire behoeften van de bevolking kunnen worden vervuld. Op de agenda stonden: voedselvoorziening en toegankelijkheid van onderwijs, gezondheidszorg en veilige huisvesting. Wat die laatste drie betreft zijn de probleem het hardnekkigst.

Onderwijs

In Zhongyi, in het autonome district Shizhu Tujia, sprak Xi met scholieren en leraren. Shizhu Tujia is een district waar veel mensen wonen die behoren tot etnische minderheden. De Chinese partijleider hield er een pleidooi voor de facilitering en de handhaving van de schoolplicht. Dat is volgens hem een belangrijke schakel in de campagne voor armoedebestrijding. De kinderen in de berggebieden moeten altijd naar school kunnen en ze hebben recht op een gelukkige kindertijd, zei Xi. Hij riep leraren op om naar dit soort gebieden te trekken en er zich te vestigen.

Gezondheidszorg

olgens de Chinese president, die ook mensen thuis opzocht, lopen armen meer risico’s voor allerlei ziekten. Omgekeerd veroorzaakt dure gezondheidszorg en pech met de gezondheid nog steeds armoede in bepaalde gezinnen. Daar moeten de plaatselijke autoriteiten oog voor hebben en tegen ingrijpen. Als voorbeeld stelde Xi een partijlid dat in een dorp de kweek van kruiden voor traditionele Chinese geneeskunde promootte. Daarmee worden twee doelen bereikt: de verschaffing van goedkope gezondheidszorg en van een inkomen voor de dorpsbewoners door de verkoop van kruiden.

Duurzaam

Xi gaf de afdelingen van de CPC de opdracht om alles op alles te zetten opdat de doelstelling voor 2020, de voltooiing van een redelijk welvarende maatschappij in China, wordt gehaald. Nadat mensen de armoede achter zich hebben gelaten is het werk niet afgelopen, benadrukte Xi. De lokale regeringen moeten ervoor zorgen dat ze niet terugzakken in het gebrek. Industrialisering en de organisatie van opleidingen zorgen voor banen en horen dus bij de armoedebestrijding. Ook de volgehouden strijd tegen corruptie speelt hierbij een rol. Bedrog en zelfverrijking bij de programma’s voor gerichte armoedebestrijding zijn bijzonder kwalijk en moeten met kracht worden bestreden. Sommige ambtenaren hebben echter hun leven gegeven voor de zaak van de armoedebestrijding, zei Xi Jinping. Hun gezinnen moeten op tijd schadevergoeding krijgen en hun hele leven lang ondersteuning.

Context

De Chinese president plaatste de strijd tegen de armoede ook in een bredere context. De plaatselijke autoriteiten kregen van Xi te horen dat hij hoge verwachtingen van hen heeft. Zij kunnen als zij dat willen een modelrol spelen bij twee campagnes: de opbouw van de Belt and Road en de groene ontwikkeling van de economische zone aan de Yangtze. De ontwikkeling van het Westen van China is volgens Xi van grote betekenis voor het behalen van de eerste 100e verjaardag-target: de voltooiing van een redelijk welvarende maatschappij in China.

Bronnen: China Daily, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *