Diploma-uitreiking Tibetaans boeddhisme

Officiële Chinese websites besteden aandacht aan het feit dat negen jonge ‘levende boeddha’s’ een vierjarige eerste fase opleiding aan de Tibet Buddhism Academy hebben afgerond.

De media berichten dat hun diploma-uitreiking Tibetaans boeddhisme op 9 juli werd gehouden in de academie zelf, in een district van Lhasa, de hoofdstad van de Tibetaanse Autonome Regio in het zuidwesten van China.

Tibetaans boeddhisme
foto Xinhua / Chogo (disclaimer)

Qüxü

Na vier jaar studie voltooiden de negen jonge levende Boeddha’s van de tweede klas van de academie in het arrondissement Qüxü (ook wel: Chushur genoemd) alle cursussen. Ze slaagden voor de examens en haalden hun diploma. Qüxü ligt in de stadsprefectuur Lhasa, ten westen van het centrum van Lhasa.

Diploma-uitreiking

Tijdens de diploma-uitreiking gaven de jonge levende boeddha’s presentaties voor verschillende vakken: compositielezing, Tibetaanse kalligrafie, recitatie van literaire klassiekers, geschriften en debat. Voor het vak Engels voerden ze een ‘aflevering op van een Engelse comedy‘. Ze zullen nu middelbare schoolcursussen op een hoger niveau gaan volgen.

Sinds 2011

In september 2015 opende de academie een eerste klas voor jonge levende Boeddha’s. De Tibet Buddhism Academy werd opgericht in oktober 2011.  Op het programma voor basisonderwijs aan de academie staan cursussen in de Tibetaanse taal, Mandarijn, wiskunde, Engels, religieuze theorie en lichamelijke opvoeding. De Chinese staat heeft bijna 400 miljoen yuan (ongeveer 59 miljoen euro) geïnvesteerd in de bouw van de grootste boeddhistische academie in Tibet. Daar zijn intussen vele monniken opgeleid voor de Tibetaanse richting in het boeddhisme.

Tibetaans boeddhisme
foto Xinhua / Chogo (disclaimer)

Hoog bezoek

Panchen Erdeni Chos-kyi rGyal-po heeft op 16 en 17 juni deze academie bezocht, er lezingen gegeven en hoofdaanrakende rituelen uitvoerde voor studenten. Panchen Erdeni had ook een onderhoud met studentenvertegenwoordigers. Het was zijn vierde bezoek aan de academie.  Gaesang Wangdue, vicepresident van de instelling, zei toen dat er momenteel 906 studenten zijn uit 469 tempels in heel Tibet, waaronder meer dan 800 monniken, 132 nonnen en 14 jonge levende boeddha’s.

Panchen Erdeni

Panchen Erdeni is een van de meest invloedrijke levende boeddha’s in het Tibetaans boeddhisme. Panchen Erdeni Chos-kyi rGyal-po werd geboren op 13 februari 1990 in het district Lhari in Nagqu in de autonome regio Tibet. Op 29 november 1995 werd hij goedgekeurd en bevestigd door de Staatsraad, het Chinese kabinet, als de reïncarnatie van de 10e Panchen na lottrekking uit een gouden urn. Hij werd toen tot 11e Panchen Erdeni verklaard.

Tegengestelde visies op Tibet

De opleiding kadert in het nationale beleid van China. Tibetaanse separatisten en hun supporters in de VS en Europa zien echter hierin, ook in het soort opleidingen dat de Tibet Buddhism Academy verstrekt, een onvergeeflijke poging om het Tibetaanse boeddhisme te sinicizeren. Voor de Chinese regering is het daarentegen de bedoeling om de godsdienstvrijheid te garanderen en de Tibetaanse cultuur te beschermen. De Chinese staat baseert zijn beleid op het principe dat Tibet deel uitmaakt van China en dat de Tibetaanse bevolkingsgroep enerzijds extra ontwikkelingskansen krijgt en anderzijds wordt aangemoedigd om samen met andere minderheidsgroepen de eenheid en harmonieuze samenleving van de hele Chinese bevolking te omarmen. Beijing verzet zich ook tegen campagnes ‘voor de mensenrechten In Tibet’ die een punt zijn op de veelzijdige westerse agenda om de territoriale integriteit van de Volksrepubliek te ondermijnen.

Bronnen: Xinhua, economictimes.indiatimes.com, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *