Grootste subtropische plantentuin ter wereld geopend in Guangdong

China heeft een tweede nationale plantentuin geopend, deze keer een subtropische in Guangdong en meteen de grootste ter wereld. De tuin moet bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit.

Foto Global Times/Chinese Academy of Sciences Disclaimer

De Nationale Botanische Tuin van Zuid-China is de grootste subtropische plantentuin ter wereld. Hij is officieel geopend op 11 juli. Op 18 april werd in Beijing al een eerste nationale tuin geopend.

De tuin bevat planten uit biotopen gaande van het tropisch regenwoud tot alpiene en woestijnplanten. Er werden meer dan 17.000 verschillende planten uit hun natuurlijk habitat overgebracht. Daarbij zijn er 643 zeldzame of bedreigde soorten en 337 nationaal beschermde wilde planten.

Op de COP15 bijeenkomst voor biologische diversiteit in oktober 2021 had China aangekondigd dat het zou streven naar een evenwicht tussen bescherming in-situ (in de vrije natuur) en ex-situ. Voor dat laatste was het begonnen met een reeks nationale plantentuinen.

China telt meer dan 37.000 gekende soorten landplanten, wat ongeveer 10% uitmaakt van alle plantensoorten ter wereld. Daarmee is het één van de meest biodiverse landen ter wereld.

Met een netwerk van nationale plantentuinen zal het land in staat zijn alle gekende wilde plantengroepen te verzamelen en bewaren en zo de biodiversiteit beter te beschermen.

Wang Zhonglang, een expert van het Kunming Institute of Botany onder de Chinese Academy of Sciences, wijst erop dat de planten in Guangdong andere zijn dan die in Beijing, omwille van de andere klimaatzones.

Voortbouwen op ervaring

De plantentuin in Guangdong valt niet uit de lucht. Het is een uitbreiding van de sinds 1929 bestaande Plantentuin van Zuid-China, waar de Chinese Academy of Sciences conserveringswerk en wetenschappelijk onderzoek deed.

De totale oppervlakte van de tuin plus de tentoonstellings- en researchruimten bedraagt 319 hectaren. Er zijn 38 gespecialiseerde afdelingen met 17.168 soorten planten, drie onderzoekscentra, een museum, twee basissen voor veldonderzoek en drie laboratoria.
De plantentuin richt zich hoofdzakelijk op planten uit tropische en subtropische klimaatzones. Er zijn 6.000 plantensoorten met economische waarde. 95% van de zeldzame of bedreigde plantensoorten uit Zuid-China zijn er aanwezig.

Plantentuin vervangt biodiversiteit in vrije natuur niet

Wang betoogt nog dat het bewaren van zeldzame planten in een plantentuin van nut is voor eventueel toekomstig gebruik. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat sommige zeldzame woestijnplanten ooit gebruikt worden om woestijnvorming te helpen tegengaan. Natuurlijk kan bewaren van planten in een plantentuin nooit de noodzaak wegnemen om de biodiversiteit ook in de vrije natuur te beschermen.

Hij ziet ook nog behoefte aan meer nationale tuinen, bijvoorbeeld voor planten die op grotere hoogte leven en niet naar de vlakte kunnen overgebracht worden.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *