Dit jaar derde werkplan voor voedselveiligheid

China heeft voor de derde maal een werkplan onrold dat dit jaar de kwaliteit van het voedsel op een hoger peil moet brengen. Vooral het melkpoeder en het vlees zullen strenger worden gekeurd, maar dit is niet de enige focus.
Recentelijk doken schandalen op rond melk die met melamine werd aangelegd en ook  werd clenbuterol aangetroffen in vlees verspreid door een filiaal van de Shuanghui Group, de grootste vleesdistributeur. Vorige week onrolde de regering een nieuw werkplan die de voedselveiligheid duidelijk wil opkrikken. Het plan beoogt meer specifiek zuivelproducten, gezondheidsvoeding, voedsel-additieven en alcohol. Ongekwalificeerde producenten zullen beoordeeld worden met een strengere maatstaf en desnoods de toegang tot de markt worden ontzegd. In de zuivelsector wordt een nationale databank opgezet met alle zuivelproducenten en een systeem om de benodigde certificaten te verifiëren. Ook de aankoop van alle melamine wordt geregistreerd. Vice-minister van Volksgezondheid Chen Xiaohong zei in februari dat China 2334 ton “problematisch” melkpoeder heeft ontdekt. Verwacht wordt dat na de laatste inspectie van zuivelproducenten waarbij nagegaan wordt of deze over apparatuur beschikken die 64 additieven kunnen opsporen, één vijfde van de producenten hun licentie zullen ingetrokken zien: deze staan in voor 10 % van de zuivelmarkt.
Het gebruik van clenbuterol in vlees wordt verboden. Het plan verscherpt ook het toezicht op zgn “gootolie” dit is spijsolie die overschiet na gebruik in keukens. Het plan benadrukt ook de rol van een versterking bij het naleven van de wet. Vorig jaar werden 130.000 dergelijke incidenten geregistreerd. Zij die supervisie ontduiken of gevaren verbergen, zullen streng worden gestraft. De Strafwet werd in februari in die zin aangepast dat voor het eerst criminelen voor een voedseldelict de doodstraf kunnen krijgen.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar