Drones ontlasten de landbouw

Het zaaien van zaden en het sproeien van kunstmest en pesticiden gebeurt meer en meer door drones. Dit jaar zouden 50.000 landbouw drones verkocht zijn, maar 300.000 drones zijn nodig om de 120 miljoen ha landbouwgrond te bewerken zodat de boeren ontlast worden van eentonig werk.

In het verleden had Li Zhenglin op de Honghe Hanji rijstterrassen een volle dag nodig om op zijn 0,3 ha manueel kunstmest uit te spreiden. Nu kan een drone dit werk verrichten op vijf minuten. Door de modernisering van de landbouw stijgt de vraag naar geavanceerde landbouwapparatuur. Tegen 2021 wordt de waarde van de dronemarkt voor de landbouw in China die met 38% aangroeide op 12,8 miljard yuan geraamd.

Directeur landbouwuitrusting Chen Tao bij dronefabrikant DJI verklaart dat de DJI drones dit jaar 33 miljoen ha hebben bewerkt, het dubbele van vorig jaar. Zijn bedrijf heeft in 2020 al meer dan 40.000 landbouw drones verkocht. Ook in het buitenland verdubbelde de DJI-drone verkoop. Het bestedde al 200 miljoen aan diensten na verkoop. Chen hoopt dat meer rurale jongeren de drones gaan gebruiken. In november heeft DJI twee geperfectioneerde drones gelanceerd die 16 ha landbouwgrond kunnen besproeien op een uur en dat is één derde meer dan het vorig model. DJI startte zijn landbouwafdeling in november 2015 en sindsdien werden de modellen almaar meer geperfectioneerd.

XAG

Landbouw dronefabrikant XAG heeft zonet een financieringsronde van 1,2 miljard yuan achter de rug, de grootste ooit in de agritech sector. Met dat geld wil CEO Peng Bin het O&O opdrijven, het maakwerk en de diensten versterken en de verkoopkanalen uitbreiden. Medeoprichter Justin Gong  verwacht dat de drone verkoop in 2020 tot 50.000 verdubbelt in vergelijking met de 25.000 van vorig jaar. Doordat de drones het monotone werk overnemen kunnen de jonge boeren zich nu toespitsen op het beheren van landbouwbenodigdheden en op het nemen van beslissingen om de werkstromen te optimaliseren.

Volgens Gong zal het totaal aantal drones in China de komende vijf jaar tot één miljoen aangroeien. Hij geeft aan dat China niet enkel de voorhoede uitmaakt in de dronefabricage, maar ook in de vele toepassingen. Het uiteindelijk doel is een slim landbouw ecosysteem waarbij alle repetitieve, vervelende en gevaarlijke klussen worden overgedragen aan drones en robots. Gedurende de pandemie heeft XAG boeren opgeleid om drone operatoren te worden. Tot nu toe heeft XAG de landbouw drones geïntroduceerd bij meer dan 9,31 miljoen boeren die er 52 miljoen ha mee hebben onderhouden.

Volgens directeur Wang Zhiguo van de National Aviation Plant Protection Science Technology Innovation Alliance zijn 300.000 drones nodig voor de Chinese 120 miljoen ha landbouwgrond. Directeur Yang Jincai bij Shenzhen Unmanned Aerial Vehicle Industry Association merkt op dat de drones ook een belangrijke rol hebben gespeeld in de strijd tegen het coronavirus zoals het verspreiden van desinfectiemiddelen en het leveren van urgente benodigdheden.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *