Economische conferentie bepaalt doeleinden voor 2021

Vrijdag werd in Beijing de jaarlijkse economische conferentie beëindigd die de politieke doelstellingen voor het komende jaar bepaalt. Uit de talrijke prioriteiten signaleren we de versterking van technologische innovatie, het opvoeren van de vraag door betere sociale voorzieningen en ook het veilig stellen van de leveranciersketens.

Elk jaar wordt te Beijing de jaarlijkse economische conferentie gehouden die de economische strategie uitstippelt voor het volgende jaar. Aan deze conferentie nemen honderden toppolitici- en ambtenaren deel, gouverneurs en toplui uit staatsondernemingen. De grote lijnen waren vorige week al uitgezet door het Politbureau van 25 leden dat opriep de klemtoon te leggen op de vraagzijde van de economie, de financiële risico’s onder controle te houden evenals de wanordelijke expansie van kapitaal.  In mei had president Xi Jinping al de strategie van de dubbele circulatie ontvouwd. Die legt naast verdere openheid naar het buitenland vooral de nadruk op de binnenlandse markt.
De driedaagse conferentie wil de macro-economische stabiliteit garanderen door meer gerichte maatregelen. Volgend jaar start immers het 14-de vijfjarenplan en is de CPC honderd jaar oud. Normaal wordt een streefcijfer voor de economische groei bepaald, maar dit jaar was dit expliciet niet het geval. Er wordt enkel gesteld ‘dat deze binnen ‘redelijke perken’ moet blijven.  Prioritair naast de stabiliteit van de economie is het financieel systeem en de banenmarkt.

In lijn met Xi Jinpings klimaatbeloften zal ook de energiestructuur worden aangepast met lagere uitstoot door het verbranden van steenkool. Om te garanderen dat de voedselvoorziening op peil blijft, wordt herhaald dat China minimaal 1,8 miljard ha landbouwgrond moet behouden. Niet enkel graan, energie en grondstoffen moeten op peil blijven. Met de bedreiging van economische ontkoppeling vanuit Washington moet ook de positie van technologische frontgebieden en in de leveranciersketen worden gevrijwaard.  Er wordt een campagne in het vooruitzicht gesteld om flessenhalzen zoals in de chipsector aan te pakken.

Binnenmarkt

Om de eigen markt te cultiveren, is de fundamentele stap de werkgelegenheid te promoten, het sociaal zekerheidssysteem te verbeteren, de inkomensverdeling te verbeteren, de middengroep te vergroten en te streven naar gemeenschappelijk welzijn, aldus nog de slotmededeling van de conferentie. Om de ongeordende expansie van kapitaal tegen te gaan zullen de grote online platformen beter gecontroleerd worden op monopoliepraktijken. Er komt een duidelijke definitie van deze praktijken maar ook een reglementering van data verzameling- en gebruik wordt in het vooruitzicht gesteld.

Schuldafbouw?

Gradueel zal de fiscale en monetaire stimulering worden afgebouwd als de situatie het toelaat. De leverage ratio bereikt het niveau van na 2008, dus is schuldafbouw noodzakelijk. De Wereldbank voorspelt dat de Chinese economie dit jaar met 2% stijgt en volgend jaar met 8%.  Economen verwachten dat het regeringsdeficit volgend jaar tot 3% verlaagd wordt, i.p.v. 3,6% dit jaar. Toch zouden de lokale  besturen meer obligaties mogen uitschrijven dan de 3750 miljard yuan dit jaar en dit om hun meerjarige infrastructuurprojecten te financieren. Ook de ontwikkeling van de vastgoedmarkt moet door politieke maatregelen gezonder worden gemaakt.

Bronnen: Global Times, SCMP, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *