Taijiquan opgenomen als cultureel werelderfgoed

De 15-de zitting van het Intergouvernementeel Comité voor het behoud van cultureel erfgoed heeft zowel taijiquan (ook Tai chi) erkend als werelderfgoed evenals de wangchuan ceremonies die gangbaar zijn in Zuid Fujian en waarvan geloofd wordt dat ze beschermen tegen rampen.

Taiji in het park

Het 15-de intergouvernementeel comité kwam deze week virtueel bijeen onder voorzitterschap van Jamaica. Beslist werd om twee bijkomende voorstellen toe te voegen aan de UNESCO-lijst: taijiquan maar op gemeenschappelijk voorstel van Maleisie en China ook wangchuan.

Taijiquan zijn lichaamsbewegingen die samen met ademhalingscontrole gericht zijn op de cultivering van een kalme en evenwichtige geest. In de Chinese parken wordt overal ’s morgens taiji bedreven, meestal in groep.  Taijiquan ontstond in het midden van de 17-de eeuw in het kanton Wenxian (centraal  Henan) . Momenteel bestaan er vijf stijlen genaamd naar de families die ze ontwierpen: de Chen, de Yang, de Wu en de Sun stijl. De Chen stijl is het meest populair. Het stadsbestuur van Jiaozuo heeft zelfs een onderzoeksinstituut voor Taiji opgericht.

Wangchuan

Op initiatief van Maleisië en China heeft de UNESCO ook de wangchuan ceremonie als cultureel erfgoed aanvaard. Deze ceremonie en de er mee gepaard gaande praktijken vinden hun oorsprong in de verering van Ong Yan (Wang Yeh) waarvan geloofd wordt dat het volk beschermt tegen rampen. De praktijken ontstonden tussen de 15-de en de 17-de eeuw in Zuid Fujian. Nu  zijn ze gecentreerd rond Xiamen en Quanzhou in China en de Chinese gemeenschappen in Melaka/Malakka (Maleisië). Het gaat om voorstellingen waarbij opera genres, draken – en leeuwendansen en poppenspel  Volgens de UNESCO getuigt de traditie ook van de interculturele dialoog tussen de gemeenschappen. China heeft nu 42 onderwerpen staan in de UNESCO lijst van cultureel erfgoed, het meest van alle landen. De Unesco had de afgelopen week te beslissen over 50 kandidaten uit 57 landen.

Xinhua, China Daily

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *