Eerste robotrestaurant in Guangzhou

De stad Guangzhou kent een restaurant met 600 zitplaatsen dat noch koks, noch dien(st)ers, noch kassier(ster)s kent. Robots vervangen hen in wat ’s werelds eerste volledig gerobotiseerde restaurant is, zo meldt FranceTV

‘Koks lijken steeds moeilijker aan te werven, de lonen nemen snel toe en ook na de pandemie blijft er vraag om contactloos besteld te worden’, zo legt ondervoorzitter Xiao Ran uit van Qianxi Robot Catering.  Deze noden hebben het bedrijf er toe aangezet om met robots te werken in hun restaurant te Guangzhou dat 600 plaatsen biedt op 2000 m². ‘Om deze oppervlakte te bedienen zijn, normaal 6 koks nodig in de keuken’, legt Ma Huiliang uit die de keukenrobots hielp testen. ‘Nu wordt dit werk gedaan door twintig machines die in staat zijn 200 verschillende schotels te bereiden’.

Een hamburger is klaar op acht seconden. Een schoteltje groenten kan tot 7 minuten duren vooraleer of een machine het uit de lucht op tafel plaatst of een robot het komt opdienen. ‘Gebakken groene groenten zijn voor de robots het moeilijkst te bereiden’, aldus Ma. Om een onberispelijke precisie bij het koken en sausen te bereiken  heeft hij de machines gedurende honderden uren getest.

Niet enkel de bediening geschiedt zonder menselijke interventie, ook de betaling geschiedt gewoon via een QR-code. De prijs is zowat dezelfde in vergelijking met andere restaurants. Bezoekers staan in de file aan te schuiven om hun bestelling in te geven. Op de video van de Franse TV is toch bewakingspersoneel te zien. Het restaurant maakt nog volgens de reportage van francetvinfo.fr een dagelijkse omzet van 8000 euro. De groep Qianxi Robot heeft al 6 restaurants in China en dit met 60 robot-koks.

Bekijk video France TV

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *