Eerste volledig Chinese hart-long machine

Een ECMO is een geavanceerde hart-long machine die de functie van het hart en de longen volledig kan overnemen. China is er in geslaagd voor het eerst een volledig eigen toestel te bouwen. Het normale gebruik is voorzien vanaf 2024.

Foto: Beijing Aerospace Changfeng co. Disclaimer

Een EMCO (extracorporeal membrane oxygenation) is een machine die zorgt dat er zuurstof in het bloed komt in een uitwendig circuit met eigen pompen. Het hart en de longen kunnen zo geheel of gedeeltelijk rusten. Het kan gebruikt worden bij hart- of longfalen, open hart operaties, lever- of longtransplantaties. Tijdens de oorspronkelijke covid-19 uitbarsting in Wuhan in het voorjaar van 2020 redde het ook het leven van sommige covid-19 patiënten in kritieke toestand..

Het toestel is een complex geheel van pompen, buizen, membranen, filters en monitoren. De huidige versie is voor het eerst volledig gebouwd met Chinese onderdelen en eigen technologie. Het is met succes uitgetest op een schaap: dat heeft 14 dagen met het toestel geleefd.

Even goed en veel goedkoper

Een Chinese versie van het toestel bouwen was noodzakelijk omdat aan de ingevoerde ECMO machines prijskaartjes hangen van 1 miljoen tot 3,5 miljoen yuan (150.000 tot 500.000 Euro). Een therapie van twee weken kost 200.000 yuan (28.000 euro)

De Chinese machine ACM9000 is in drie jaar gezamenlijk ontwikkeld door 130 Chinese wetenschappers en onderzoekers. De leider van het project was Beijing Aerospace Changfeng Co, Bij de andere deelnemers waren Beihang University, Fuwai hospitaal van de
Chinese Academy of Medical Sciences en het Derde hospitaal van Beijing University. Het was een nationaal onderzoeksproject goedgekeurd door het ministerie van Wetenschap en Technologie in 2021.

Volgens de directeur van Beijing Aerospace Changfeng Co, blijkt uit de succesvolle test op een schaap dat alle technische problemen opgelost zijn. Het bloed van een schaap is meer vatbaar voor hemolyse, het uiteenvallen van rode bloedlichamen dan dat van mensen. Indien het toestel werkt voor schapen moet het zeker voor mensen veilig zijn.

Het komt er nu op aan het toestel verder te verfijnen. Er komen nog meer testen op dieren, klinische proeven en tot slot een evaluatie van de data en de ethische aspecten. Naar verwacht zou de toestemming voor klinisch gebruik er tegen 2024 zijn.

De twee genoemde hospitalen zullen de klinische proeven uitvoeren. Deze beide hospitalen staan momenteel onder grote druk door covid-19 behandelingen.

Uit de uitgevoerde proeven blijkt dat de ACM9000 even goed zou zijn dan de beste ingevoerde toestellen, terwijl de prijs minstens 30% lager zal zijn. Een aanzienlijk lagere prijs zal helpen om meer van de toestellen te gebruiken en de levenskansen van kritiek zieke patiënten te verhogen.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email