Eindelijk bescheiden huisvesting in steden

De vastgoedprijzen in de Chinese steden swingen de pan uit. Om dit te bestrijden, beloofden enkele van de grootste steden dat ze dit jaar nog een ferm pakket aan bescheiden woningen zullen bouwen. Volgend jaar zullen ze afgewerkt zijn.
Tijdens het tweede semester van 2009 stegen volgens het vastgoedbureau DTZ de vastgoedprijzen in China met 30% tot 4518 yuan per m². In de hoofdstad Peking namen de inkomens vorig jaar weliswaar toe met 9,7 %, maar de gemiddelde prijs van nieuwe huizen steeg socwoningmet de helft. Het bestuur heeft reeds maatregelen uitgevaardigd tegen maatschappijen die hun grond moedwillig braak laten liggen in de hoop dat de prijzen de hoogte in gaan. Om de bevolking met een bescheiden inkomen tegemoet te komen, beloofde burgemeester Guo Jinlong dat zijn bestuur dit jaar 134.000 sociale woningen zal bouwen ofwel verhuren. Ook zal 100 miljard, 10 % van het BRP, worden gespendeerd aan ontwikkeling van gronden en dit om de vastgoedmarkt te stabiliseren. Niettegenstaande de hoge prijzen werd vorig jaar in Peking voor 18 miljoen m² huisvesting verkocht, eventjes 82 % meer dan het jaar voordien.
Volgens DTZ steeg de huisprijs in Shanghai vorig jaar met 87 %. Partijsecretaris Yu Zhengsheng beloofde van zijn kant tegen 2012 700.000 sociale woningen ter beschikking te stellen. Ook in Shanghai wordt de belasting toegepast op huizen die binnen de 5 jaar na hun verwerving doorverkocht worden. Als vastgoedontwikkelaars grond verwerven, moeten ze onmiddellijk de helft betalen.
Een andere provincie waar gevaar dreigt voor een vastgoedzeepbel is Hainan. Onlangs had de regering bekendgemaakt dat ze van Hainan een toeristisch oord eerste klas wil maken. Ook daar heeft gouverneur Luo Baoming  beloofd dat er enerzijds maatregelen komen tegen vastgoedspeculatie en dat anderzijds meer bescheiden woningen zullen gebouwd worden.  Benieuwd of de maatregelen de vastgoedkoorts kunnen afkoelen, want het zal minimum nog één jaar duren voor de beloofde sociale woningen er staan.
Lees ook: andere artikels met tag huisvesting
Zie ook CCTV over maatregelen Peking, regering

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *