Energierevolutie in China


Het is China menens met de energierevolutie. De plannen volgen elkaar snel op: offshore wind, slimme elektriciteitsnetten, elektrische vliegtuigen en kernfusie, het is slechts een willekeurige greep uit recente plannen

China werkt aan een zeer snelle uitbouw van offshore windparken. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet China tegen 2025 het Verenigd Koninkrijk overvleugelen qua offshore elektriciteitsproductie. Nu staat het nog op de derde plaats, na Duitsland. In 2025 zal in China voor 19 gigawatt (GW= één miljard watt) geïnstalleerd zijn. Vorig jaar stonden er in China molens voor 4 GW. Het VK had 8GW, Duitsland 6,5 GW.

Tegen 2040 reikt de Chinese ambitie naar 107 GW. De hele EU heeft tegen dan de ambitie voor 127 GW. Tegen die tijd zal wereldwijd voor 1.000 miljard dollar in offshore windmolens geïnvesteerd zijn.

In 2018 bedroegen de totale investeringen in offshore wind 20 miljard, dat is 6% van alle investeringen in hernieuwbare energie. Offshore windmolens wekken nu 0,3% van de energie op. De toename in China in 2018 bedroeg 1,6 GW en daarmee was het nummer één in de wereld.

Chinese energiebedrijven hebben ook zwaar geïnvesteerd in Europa, in een windmolenpark voor de kust van Norfolk en een voor de kust van Schotland.

Elektrisch vliegtuig

Een elektrische vliegtuig voor vier personen heeft met succes een proefvlucht gemaakt in Shenyang. De RX4E is ontwikkeld door het Liaoning General Aviation Research Institute van de Shenyang University of Aeronautics and Astronautics. Het vliegtuig heeft een maximaal opstijggewicht van 1.200 kilogram en een vliegbereik van 300 kilometer aan maximum 200 km/uur. Verder onderzoek moet de batterij en designdetails verbeteren om de prestaties nog gevoelig te verhogen.

In de wereld zijn er ongeveer 170 onderzoeksprojecten naar elektrische vliegtuigen. Daaronder ook grote projecten van Boeing en Airbus.

De RX4E kan opstijgen en landen op moeilijk terrein. Het is inzetbaar voor talrijke toepassingen op kortere afstanden. Het onderzoekscentrum gaat op hetzelfde platform ook watervliegtuigen en hybride vliegtuigen ontwikkelen.

Slim elektriciteitsnet

De Chinese netwerkbeheerder State Grid, die 90% van het elektriciteitstransport organiseert, wil slimme technologie met 5G en artificiële intelligentie op heel zijn nationaal netwerk uitrollen. Tegen 2024 zou het programma rond zijn.

Het project heet ‘Alomtegenwoordig Energie Internet of Things’. Het sluit aan bij het uitbouwen van ‘slimme steden’ waarvan er in China al 1000 pilots zijn. Het slimme net zal toelaten de talrijke verspreide bronnen van hernieuwbare energie op elk moment op de best mogelijke manier te combineren.

Volgens een rapport uit 2016 zou China over een periode van 10 jaar liefst 66,7 miljard dollar uitgeven aan het slim maken van het elektriciteitsnet. In het slimme net verloopt de communicatie tussen net en verbruiker of producent permanent in twee richtingen. Energieoverschotten of -tekorten kunnen zo onmiddellijk op de meest economische en milieuvriendelijke manier opgelost worden. Het internet of things speelt een centrale rol omdat zo het net, de meters en alle verbruikende of producerende toestellen verbonden zijn.

De pas geopende Beijing Daxing International Airport, de grootste ter wereld, is al uitgerust met het ‘Alomtegenwoordig Energie Internet of Things’.

State Grid doet ook zware investeringen om grote hoeveelheden hernieuwbare energie die in afgelegen streken in het binnenland geproduceerd wordt aan te sluiten op het nationale net. In de eerste helft van 2019 kwam liefst 16% meer hernieuwbare energie op het net terecht, voor 395 miljard kWh.
State Grid heeft daarvoor een aantal lijnen op ultra hoge gelijkspanning aangelegd, een Chinese primeur. Daardoor kan de kuststad Tianjin nu efficiënt wind- zonne- en geothermische elektriciteit combineren.

Kernfusie

Zowat de hele wereld werkt mee aan het International Thermonuclear Experimental Reactor Programme (ITER). ITER is een belangrijke stap naar kernfusie, dé milieuvriendelijke en onuitputtelijke beschikbare energie. De bouw van ITER kost 22,5 miljard dollar.

China National Nuclear Corp (CNNC) heeft een contract gewonnen voor de Tokamak, de kern van het ITER project. Het gaat om Tokamak Assembly Contract 1 (TAC1) voor de staalstructuur en het omhulsel van de installatie. In de Tokamak moet een plasma voldoende samengedrukt en verhit worden om kernfusie te veroorzaken. Het gaat om 100 miljoen graden Celsius.

Chinese onderzoekers werken niet alleen op het omhulsel. In de provincie Anhui staat een volledig Chinese Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST). Die bereikte de tot nu toe hoogste temperaturen gedurende de langste tijd. Maar het record energie-opwekking zit sinds 1997 bij de Joint European Torus (JET) in het VK, de voorloper van ITER.

China heeft een aandeel van 9% in ITER. De EU 45%. De VS doet als staat niet mee maar via een publiek-private samenwerking wel. Naast ITER zijn ook verschillende privébedrijven actief bezig met onderzoek naar kernfusie, onder meer met geld van Bill Gates of Jeff Bezos.

Optimisten denken dat halfweg de jaren 20 de technologische doorbraak kan gebeuren. Daarna moet het succesvolle concept nog economisch leefbaar gemaakt worden.

Bronnen: China Daily, South China Morning Post, WeekinChina

http://global.chinadaily.com.cn/a/201910/29/WS5db7a198a310cf3e35574292.html https://www.chinadaily.com.cn/a/201910/29/WS5db7990ea310cf3e35574209.html
https://www.scmp.com/news/china/society/article/3034684/chinas-largest-utility-plans-national-power-grid-integrating
https://www.weekinchina.com/2019/10/a-fusion-of-skills/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *