Ernstige investeringen in infrastructuur tegen verzwakking conjunctuur

Sinds begin december heeft de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie al meer dan één biljoen yuan in 16 infrastructuurprojecten geïnvesteerd tegen de verzwakkende economische prestaties. Ondertussen is ook duidelijk dat het verbruik vorig jaar instond voor drie vierden van de economische groei.

Door het opdoemend handelsconflict met de VS staan de economische cijfers wat onder druk. Volgens het National Bureau of Statistics  bedroeg de PMI index voor januari in het maakwerk op 49,5 wat dus wijst op contractie. De cijfers bij de grote ondernemingen gingen weliswaar omhoog maar deze voor medium en kleine bedrijven gingen er op achteruit. De cijfers in de dienstensector stegen met 0,9% om in januari 54,7 te bereiken. De samengestelde PMI index steeg tot 53,2 aldus de officiële statistieken. Volgens Moodys viel de groei in de investeringen (elektriciteit en nutsvoorzieningen exclusief) met 3,3% tijdens de eerste negen maanden van 2018 terwijl dit cijfer in 2017 nog 19,8% groei bedroeg. Voor dit jaar wordt verwacht dat de toename in de export, zoals deze bij de vastgoedinvesteringen onder 10% daalt.

Stimulering

Om de verdere verzwakking tegen te gaan, heeft de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie sinds begin december al voor 1100 miljard yuan aan infrastructuurwerken goedgekeurd. Ter vergelijking tussen december 2017 en januari 2018 werden maar 7 projecten goedgekeurd met een waarde van 105 miljard yuan. Het huidige meest dure project is te Shanghai het Urban Rail Transit met een prijskaartje van 298 miljard yuan. Dit metronetwerk wil de twee luchthavens beter met elkaar en met de twee treinstations verbinden. De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie wil de goedkeuring van projecten versneld afhandelen om de verzwakking die de handelsoorlog met de VS in de economie veroorzaakt, tegen te gaan.

Toch is het volgens ondervoorzitter Lian Weiliang niet de bedoeling om zoals in 2008 tot een massaal investeringsprogramma over te gaan. Toen pompte de regering 4000 miljard yuan in het stimuleringsprogramma en openbare infrastructuur vertegenwoordigde 38% van het totale pakket. Naast de nieuwe infrastructuurprojecten heeft de Nationale Bank de reserveratio voor de banken het voorbije jaar al vijf maal verlaagd. Dat maakt ook dat er meer geld in omloop gebracht wordt. Vorig jaar hebben de Chinese banken voor 16.170 miljard aan nieuwe leningen toegestaan, duidelijk boven het vorige recordcijfer van 2017 dat 13.530 miljard yuan bedroeg.

Verbruik

Handel in Shenzhen

Uit cijfers van het ministerie van Handel blijkt dat het verbruik vorig jaar voor 76% bijdroeg aan de Chinese economische groei. Dit was meteen 18,6% hoger dan in 2017, aldus woordvoerder Gao Feng die er op wees dat het verbruik nu al vijf jaar aaneen de top drijfveer is. De toegevoegde waarde van het  binnenlands handelsvolume die 11.700 miljard yuan beliep in 2018 stond in voor 13% in van het bnp. De kleinhandel ging er met 9 % op vooruit. Merkwaardig is zeker dat de online kleinhandel nu al 16,4% uitmaakt van het geheel. Dit betekent een groei met 3,4% in één jaar. Het is waarschijnlijk dat dit nog stijgt in de toekomst. De binnenlandse handel leverde vorig jaar 208 miljoen banen op en is daarmee goed voor meer dan één vierde van de totale werkgelegenheid.

Bronnen: Peoples Daily SCMP
.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *