“ETIM achter aanslag op station Urumqi”

Volgens de politie zit de terroristische ETIM-groep achter de dodelijke aanslag op het station van Urumqi op 1 mei. Na een intensieve speuractie werden op een boerderij 4 verdachten uit een familie opgepakt.

urumqirailwstat

Station Urumqi


Volgens de politie is de separatistische East Turkestan Islamic Movement (ETIM) verantwoordelijk voor de aanslag op het station van Urumqi waarbij 3 personen omkwamen en 79 gewond werden. Voor zover Xinhua weet, plande ETIM-lid Ismail Yusup de aanslag vanuit het buitenland. Hij beval 10 medestanders op 22 april om zich klaar te maken voor de aanval. Twee aanvallers kwamen om, de overige 8 werden opgepakt. Naar Ismail Yusup wordt nog gezocht in samenwerking met Interpol.
Uit het onderzoek bleek dat de bende het Islamistisch extremisme begon te prediken in 2005. Ismail Yusup vluchtte naar het buitenland nadat hij in China gezocht werd voor het maken van springstoffen en vorig jaar werd hij ETIM-lid. Sinds 2001 staat de ETIM op de UNO-lijst van terroristische organisaties. De aanslag op het station werd opgeëist door de Turkestan Islamic Party (TIP) die China op gelijke voet stelt met ETIM. Vorig jaar werden in Xinjiang meer dan 100 personen gedood in etnische onlusten. Sommige  Oeigoeren voelen zich in hun regio gediscrimineerd door de Han.
Volgens de Global Times werden vorige week als gevolg van het onderzoek aanhoudingen verricht in Jimsar nabij de Tianshanurumqrailwatt bergen. De 4 verdachten werden aangetroffen in een boerderij en behoren tot dezelfde familie. Tot hen behoort de vrouw van de 39 jarige Sedirdin Sawut die tijdens de aanval een zelfmoordbom tot ontploffing bracht. Na de aanval bood de politie 100.000 yuan voor informatie die kon leiden tot de aanhouding van de verdachten.Volgens experten was de aanval in Urumqi het werk van 3 families. In alle busstations van Urumqi komen veiligheidscheckpoints met metaal detectoren.
Bron SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar