EU-Commissie wil meer ambitieuze Chinapolitiek

Vicevoorzitter van de EU-Commissie en verantwoordelijke voor Buitenlandse Zaken & Veiligheid Federica Mogherini heeft gisteren voorgesteld de komende 5 jaar een vernieuwde China politiek te voeren die nauwere en hechtere banden met China aanhoudt. Ze zal haar verklaring van 19 bladzijden bespreken met de andere Europese organen.

chineu16

Frederica Mogherini (r) en Chinese staatsraad Yang Jiechi (l)


“Elementen voor een nieuwe EU-strategie over China” heet de nieuwe mededeling die de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidspolitiek Federica Mogherini gisteren aan de pers voorstelde. Ze is er van overtuigd dat de EU een meer ambitieuze agenda voor samenwerking met China moet nastreven. De Chinese noden zijn even groot als de onze en mislukken in de samenwerking zal ook negatieve gevolgen voor China brengen, aldus de verklaring die net valt voor de komende top met China die midden juli in Beijing plaats vindt. De vorige politiek werd in 2006 aangenomen, maar ondertussen is de wereld veranderd en is China sterker aanwezig in alle regio’s van de wereld zowel economisch als politiek. De nieuwe realiteit maakt een actualisering van de vorige politiek noodzakelijk en de nieuwe verklaring wil de nieuwe strategie vorm geven voor de volgende 5 jaar.
Federica Mogherini zei dat de EU en China al veel samenwerken maar dat de verklaring die ze nu voorstelt zal toestaan dat de relatie haar volle potentieel bereikt. De EU en China werken al samen qua Iran, Syrië, Afghanistan, migratie en de strijd tegen de klimaatwissel. Toch kan meer gedaan worden om de Europese Unie en China te verbinden. “Onze burgers, nijverheden en organisaties kunnen allen hun voordeel doen van een nauwere, verbeterde en beter gedefinieerde EU-China verhouding die gebaseerd is op gedeelde verantwoordelijkheid” voegde ze er nog aan toe. De nieuwe verklaring identificeert de grote mogelijkheden voor de nieuwe verhouding vooral in het scheppen van banen en groei in Europa en tezelfdertijd een grotere opening van de Chinese markt voor de Europese zakenwereld.
Bredere ambities zoals een alomvattend Vrijhandelsakkoord kan overwogen wanneer eenmaal een ambitieus investeringsovereenkomst tussen beide is afgesloten en die het gelijke speelveld tussen binnen- en buitenlandse firma’s hervormt. De verklaring ziet ook mogelijkheden voor nauwere samenwerking en partnerschap tussen de EU en China op het vlak van Buitenlandse Zaken en de Veiligheidspolitiek. Voortbouwend op de positieve ervaringen met de nucleaire gesprekken over Iran zouden EU en China nauwer moeten samenwerken om internationale conflicten op te lossen en de prioriteiten qua buitenlandse politiek zowel bilateraal aan te pakken als in een multilaterale context zoals in de UN en in de G20 aldus de verklaring die voorgelegd zal worden aan de andere EU-organen zoals het Europarlement en de Raad.
Bronnen: China Daily, Rapid
Lees ook de volledige verklaring van 19 pagina’s
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar