EU en China rebooten betrekkingen


10 jaar na het opstarten van hun alomvattend strategisch partnerschap, hebben China en de EU vorige week te Beijing een akkoord gesloten over hun betrekkingen tot 2020. Uit een forum gisteren georganiseerd door ‘Friends of Europe’ blijkt dat veel aandacht gaat naar duurzame ontwikkeling, de geplande onderhandelingen over de investeringen en bovenal de wil om te leren van het Europese model van urbanisatie.

China's Premier Li speaks next to European Council President Van Rompuy and European Commission President Barroso during a joint news conference at the Great Hall of the People in Beijing

Het is inderdaad 10 jaar geleden dat het alomvattend strategisch partnerschap van start ging. Dit omvat drie pijlers met een politieke dialoog, een economische en sectorale dialoog en een dialoog tussen de volkeren die bijvoorbeeld weer verder kan onderverdeeld worden in een dialoog onder de jeugd, een culturele dialoog en een dialoog over onderwijs en beroepsopleiding. Elke dag bedraagt de bilaterale handel van de EU en China een miljard euro. Europa was de laatste 9 jaar de belangrijkste handelspartner voor China. Voor de EU volgt China onmiddellijk na de VS. Voorzitter Van Rompuy merkte gisteren op dat de bilaterale handel vier maal groter is dan 10 jaar geleden en vatte het zo samen: ‘net als China de EU nodig heeft, heeft de EU China nodig’.


Ondertussen formuleerde Xi Jinping de droom van een herboren China dat tegen 2020 de eigen bevolking een bescheiden welstand garandeert en volop zijn taak opneemt tussen de grote naties. Het derde plenum definieerde recentelijk de hervormingsagenda voor de toekomst. Vorige week vergaderden de EU en de Chinese leiders om hun gezamenlijke agenda uit te stippelen tot 2020. Premier Li Keqiang noemde het bereikte akkoord over de strategische samenwerking ‘zonder voorgaande’ wat de breedte van de inhoud betreft, die gaat van luchtvaart en antipiraterij tot verstedelijking en energie.  Dit akkoord werd gisteren tijdens het derde Europa-China Forum van de ‘Friends of Europe’ in de Solvay-bibliotheek in Brussel toegelicht door voorzitter Van Rompuy en door twee panels van zowel Chinese als Europese deskundigen. We onderkennen doorheen de talrijke bijdragen, interventies en antwoorden 3 hoofdlijnen.

Hoofdlijnen

EUCHINtop

Foto “China Daily” over Forum



Er blijkt tussen beide partijen een vrij grote overeenstemming te bestaan dat de richting van de toekomst een meer duurzame ontwikkeling moet zijn. Hiermee heeft de EU al wat ervaring opgebouwd betreffende voedselveiligheid, waterzuivering, afvalbeheer en  energiebesparing. Een tweede thema dat duidelijk doorheen de discussies liep, is het verlenen van prioriteit aan de onderhandelingen ter bescherming van elkaars investeringen die voorlopig relatief vrij beperkt zijn: maar 2,2 % van de Chinese buitenlandse investeringen vloeit naar de EU en maar 2,4 % van de Europese naar China. ‘We kunnen het ons niet permitteren hierin te falen’ heette het letterlijk. Blijkt dat vele Europese ondernemingen meer markttoegang willen in diensten, telecom energie en financiën. Een derde duidelijk te onderkennen prioriteit is de verstedelijking. De komende 10 jaar zullen naar verwachting elk jaar weer 10 miljoen boeren hun geluk gaan zoeken in de steden en China wil duidelijk leren van een Europees model met een urbanisatiegraad van 75% en heel wat know-how met groen transport, slimme steden, energieneutraal bouwen, patrimoniumbehoud & renovatie, sociale integratie-experimenten e.d.


Vorige week was er overigens in Beijing een beurs waarin honderden Europese steden en bedrijven hun ervaringen ter zake toonden en die door de televisie verslagen werd. 12 partnerschappen werden afgesloten onder meer door Tianjin en Shenzhen. Andere zullen nog volgen. Directeur Generaal Li Tie van het ‘China Centre for Urban Development’ bevestigde ons gisteren dat er binnenkort een officiële bijeenkomst doorgaat waarbij het Chinese beleid voor verstedelijking nog verder dan in het plenum zal worden geëxpliciteerd. Zoals we eerder al berichtten, is dit een dialectiek van geven en nemen: de regering wil dat de lagere overheden almaar meer sociale diensten ontplooien en meer hukou’s toekennen aan migranten; de lokale overheden echter beweren dat ze behalve uit gelden uit grond over te weinig middelen beschikken om deze sociale diensten te verwezenlijken. Daarop vreest de regering dan weer dat vers geld zal dienen voor prestigeprojecten en spooksteden enzv. Resultaat van het touwtrekken, binnenkort op deze site dus.

Zie ook Dialogue over  China-EU to open trade treaty talks (27 min)
Lees ook Friends of Europe Policy briefing  Ten Years on
 

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

3 comments for “EU en China rebooten betrekkingen

  1. Het forum kan de indruk wekken dat heel de Europese economische elite achter vlotte relaties met China staat. Dat er ook andere opinies zijn bewijst eurocommissaris De Gucht. Het is opvallend dat zijn aanwezigheid in Beijing in de media nauwelijks aan bod kwam. Zijn uitspraken tegenover de pers liegen er dan ook niet om. Zo wist De Gucht ‘dat je van de Chinezen niets gedaan krijgt door alleen maar beleefd te zijn’ en ‘Overigens krijgen de Chinezen van ons ook niets door alleen maar beleefd te zijn’. Nadat deze zomer een akkoord bereikt werd over de zonnepanelen, blijven er nog netelige dossiers over zoals een Chinese klacht over dumping van Europese wijnen (volgens sommigen een vergelding voor de Europese klacht over zonnepanelen) en een Europese klacht die van China meer uitvoer van zeldzame aardmetalen eist. (wordt vervolgd)

  2. Daarover zegt De Gucht:’Veronderstel eens dat we ons toegeeflijk hadden opgesteld in het dossier zonnepanelen, denkt u dan echt dat we een voorkeursbehandeling zouden krijgen in het wijndossier?’.En nog:’ Wij zijn de grootste economie ter wereld… We moeten onze belangen verdedigen… en we hoeven ons daar niet constant over te schamen’. ‘We moeten hen niet anders behandelen dan onze andere handelspartners…’. De Gucht gaf ook de Chinese premier onrechtstreeks een veeg uit de pan. Die vindt dat de partners moeten ijveren om hun bilaterale handel, 562 miljard dollar in 2012, tegen 2020 te verhogen tot 1.000 miljard dollar. ‘Niet afgesproken’ aldus De Gucht. (bron:AFP)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *