Ex-voorzitter Interpol veroordeeld wegens corruptie

Meng Hongwei, ex-voorzitter van Interpol, is door een rechtbank in Tianjin veroordeeld tot 13,5 jaar gevangenis wegens het aannemen van steekpenningen.

De rechtbank van Tianjin oordeelde dat Meng Hongwei schuldig is aan het aanvaarden van steekpenningen ten bedrage van 14,46 miljoen yuan (1,86 miljoen euro). Hij gebruikte zijn positie om bedrijven en individuen toe te staan illegale winsten te maken.

Meng kreeg 13,5 jaar gevangenis en moet een boete van twee miljoen yuan betalen. De nu 66-jarige Meng is niet van plan beroep aan te tekenen. Bij de strafmaat werd er rekening mee gehouden dat hij bekende en goed meewerkte aan het onderzoek.

De feiten vonden plaats tussen 2005 en 2017 toen Meng onderminister van openbare veiligheid, hoofd van de maritieme politie en van de Chinese afdeling van Interpol was.

Meng werd in 2016 de eerste Chinese voorzitter van Interpol. Hij woonde met zijn familie in Frankrijk en werd in oktober 2018 opgepakt bij een bezoek aan China. Hij nam ontslag bij Interpol, werd uit de Communistische Partij gezet wegens ‘ernstige wetsovertredingen’ en overgeleverd aan het gerecht. Dat beschuldigde hem in april 2019 formeel van corruptie, wat hij bekende.

Grace Meng, zijn vrouw, vroeg en kreeg politiek asiel in Frankrijk. Een deel van het smeergeld is nog steeds zoek. Grace Meng is bij het Permanente Arbitragehof in Den Haag een proces begonnen tegen Interpol wegens ‘medeplichtigheid met de internationale foute daden van China’. Interpol ontkent elke betrokkenheid.

Bronnen: CCTV, South ChinaMorning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *