Expo over Tangdynastie open in Maaseik

Na een vorig succes over het Terracottaleger werd in Maaseik opnieuw een prestigieuze expo geopend namelijk over de Tangdynastie en dus de gouden eeuw van China. In de expo staat de voormalige hoofdstad Chang’an- het huidige Xian- centraal en wordt het leven belicht in zijn diverse facetten gaande van het leven aan het hof, het opkomend Boeddhisme, de Zijderoute, rol van de vrouwen…
Na de succesvolle expo ‘Het Terracotta leger van Xian’ uit 2009 trekt de stad Maaseik opnieuw de kaart van China. Toen omvatte de tentoonstelling de Qin- en de Han-dynastie. De huidige expo behandelt onder de titel “De gouden eeuw van China Schatten uit de Tang-dynastie (618-907 na Chr.)’ de periode die hierop volgt,  namelijk de Tang-dynastie . De nieuwe expo werd opnieuw opgezet in samenwerking met het Drents Museum te Assen. Bedoeling is een beeld te tonen van de dynastie met de grootste welvaart en rijkdom die China ooit kende. Het Duitse bureau Hähnel-Bökens tekende voor het ontwerp van de tentoonstelling.
De rijkdom van de Tangdynastie kwam in niet geringe mate van de Zijderoute die opgestart werd onder de Han-dynastie. Door de Zijderoute kwam de oosterse cultuur in contact met de westerse en konden goede en welvarende handelscontacten uitgebouwd worden. In 618 begon de Tangdynastie.   De hoofdstad van het

Prinses Mathilde komt expo openen


keizerrijk was het huidige Xian of het voormalige Chang’an, een stad met wel één miljoen inwoners. Dit aantal was voornamelijk een gevolg van een sterke immigratie uit andere gebieden. De Tang-dynastie, met haar 70 miljoen inwoners, had een onweerstaanbare aantrekkingskracht op heel wat geleerden en handelaren.  Kunst, sport en muziek werden aldus beïnvloed door buitenlandse stijlen en motieven en kenden een grote bloei. Ook in de literatuur ziet men westerse verhalen verschijnen en vertellers werden in het straatbeeld een onmisbaar entertainment. Tevens greep een duidelijke verschuiving plaats van het leven op het platteland naar een leven in de steden. In het sociale rollenpatroon kwam er een verandering. De eerste en enige keizerin werd gekroond tijdens de Tang-dynastie en kreeg de naam Wu Zetian. Zij voerde een campagne om het aanzien van de vrouw in het keizerrijk te verstevigen en gaf de vrouwen ook belangrijkere functies. Ook het boeddhisme werd door haar gepromoot als belangrijkste godsdienst, waardoor het confucianisme naar de achtergrond verdween. Dit wordt door de expo getoond in verschillende thema’s met zowel sociale als culturele componenten. Inhoudelijk worden 7 thema’s belicht:
• Tolerantie in een wereldstad
• Begin van de Zijderoute
• Aan het hof van de keizers
• De rol van de vrouw
• Kunst en Literatuur
• Vrije tijd
• Chang’an, een wereldstad
De tentoonstelling ‘De Gouden eeuw van China’ wordt ondergebracht in de prachtige 17- eeuwse Minderbroeder kerk te Maaseik, waar ook de vorige tentoonstelling ‘Het Terracottaleger van Xian’ plaats greep. Loopt nog tot 20 oktober.
Zie ook Website tentoonstelling en  Facebook
Lees ook ons artikel over het Damingpaleis tijdens de Tangdynastie

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *