Extra sancties tegen Noord-Korea door China goedgekeurd, in afgezwakte versie

De VN Veiligheidsraad heeft, met een ja-stem van China (en Rusland) nieuwe sancties tegen Noord-Korea aangenomen. Belangrijke vragen: wat zijn de motieven en zal het de stabiliteit begunstigen?

Nieuwe sancties tegen Democratische Volksrepubliek Korea, door de VN gisteren unaniem aangenomen, beperken de export vanuit dat land voor 90% en de import van olie door Noord-Korea met 30%.

Inhoud van de sancties

Noord-Korea mag geen geld meer ontvangen van burgers die in het buitenland werken. Een belangrijk product dat is toegevoegd aan wat het niet meer mag uitvoeren is textiel. Deze inkomstenbron zou normaal jaarlijks 800 miljoen dollar opleveren die Noord-Korea nu zal mislopen.

Uiteenlopende reacties

De diplomaten van de VS en Europese landen hebben zich tevreden getoond en laten zien dat zij vooral blijven geloven in de weg van de sancties. Zij voegen daar aan toe dat zij geen oorlog willen en dat ze op die manier Pyongyang tot inzicht willen brengen. Net zoals China stemde Rusland voor de nieuwe sancties. De Russische diplomaten waren teleurgesteld dat een bijkomend voorstel dat hun land samen met China had gedaan niet is aangenomen. Hun plan was dat de ene partij zijn raketproeven zou opschorten en de andere zijn militaire manoeuvres. Het doel was de betrokken landen sneller aan de onderhandelingstafel te krijgen. De Chinese VN ambassadeur Liu Jieyi en Geng Shuang, de woordvoerder Buitenlandse Zaken van China, hebben verklaringen afgelegd waaruit wij hier delen vertalen.

De Chinese motivering

sancties tegen Noord-KoreaVolgens China ‘laat Resolutie 2375 zien dat de leden van de VN-Veiligheidsraad het eens zijn over drie zaken. Ze willen vrede en stabiliteit in heel Korea en de regio, kernontwapening op het Koreaanse schiereiland, vasthouden aan de internationale non-proliferatieregeling’. ‘De resolutie roept op tot een vreedzame regeling met diplomatieke en politieke middelen. Ze is voor hervatting van het zeslandenoverleg en ze benadrukt dat alle betrokken partijen maatregelen moeten nemen om de spanning op het schiereiland te laten afnemen’. China ‘hoopt dat de hele inhoud van Resolutie 2375 in al zijn veelomvattendheid kan worden uitgevoerd’. China verwijst met dat laatste naar de punten 28 tot en met 32 van de resolutietekst. Die tekst is gepubliceerd, samen met de interventies van vertegenwoordigers van de verschillende landen op de website van de VN (zie onderaan).

Vrede

‘De Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea) moet de VN-resoluties respecteren en stoppen met de vooruitgang van zijn nucleaire activiteiten en raketprogramma’s. De VS en de Republiek Korea (Zuid-Korea) en andere landen moeten vermijden acties te ondernemen die de situatie verder verergeren. Een vreedzame oplossing is nodig, want een militaire zal nergens toe leiden. ‘China zal nooit toestaan dat het Koreaans schiereiland in oorlog en chaos verzinkt’.

Oproep aan de VS en Zuid-Korea

sancties tegen Noord-KoreaDe woordvoerder heeft dan nogmaals alle partijen opgeroepen om de voorstellen van China ernstig te nemen. Die voorstellen zijn, zoals bekend, dat Noord-Korea zijn wapenprogramma’s opschort en dat de VS en Zuid-Korea hun massale agressieve legeroefeningen opschorten. China wil ook een tweesporenbeleid van druk gekoppeld aan diplomatie. Geng Shuang herhaalde verder dat China zich verzet tegen de opstelling van het raketafweersysteem THAAD door de VS en de Republiek Korea. THAAD brengt de strategische veiligheid van China en andere landen in de regio in gevaar. Het ondermijnt het vertrouwen en de samenwerking tussen landen die samen tot een oplossing zullen moeten komen. THAAD helpt volgens China de stabiliteit en de kernontwapening niet vooruit.

Afgezwakt?

De uiteindelijke tekst van de resolutie is een afgezwakte versie van het voorstel dat de VS oorspronkelijk had ingediend. Het verbod op de invoer van olie is niet totaal. Er komt een halvering van de export van geraffineerde olie tot 2 miljoen barrels per jaar. De hoeveelheid ruwe olie die landen – vooral China – aan Noord-Korea mogen leveren blijft dezelfde: 4 miljoen barrels per jaar. Wel is er een stop van de uitvoer van aardgascondensaten en vloeibaar aardgas naar Noord-Korea. Na onderhandelingen tussen de VS en China is de Amerikaanse eis om Noord-Korea alle olie te ontzeggen afgevoerd. Ook het voorstel van Washington om buitenlandse financiële tegoeden te bevriezen en met geweld Noord-Koreaanse vrachtschepen te mogen inspecteren, als de kapitein een inspectie weigert, staat niet meer in de tekst van Resolutie 2375.
De officiële tekst van de resolutie en van de interventie van verschillende VN-vertegenwoordigers vindt u hier:
Security Council Imposes Fresh Sanctions on Democratic People’s Republic of Korea
Andere bronnen: Xinhua, Guardian, SCMP, Morning Star, fmprc.gov.cn/mfa_eng (website BuZa China), Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Extra sancties tegen Noord-Korea door China goedgekeurd, in afgezwakte versie

  1. Geweldig nu gaan meer Noord-Koreaanse soldaten de grens oversteken naar China om Chinezen te beroven. Was al een paar keer gebeurd. Soms is een hele familie afgeslacht voor een klein beetje voedsel.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *