Extreme temperaturen en regenval motiveren ook

China kent weer een zomer van extreme weersomstandigheden. De gevolgen vragen om snelle en doeltreffende ingrepen, maar leveren ook de nodige beweegredenen om op lange termijn te zorgen voor milieu en biodiversiteit.

Gevolgen regenval in Hunan 2 juli (foto Xinhua) disclaimer

In de provincies Hebei in het noorden van China en Henan in het centrum is er sinds zondagmiddag 9 juli een rood alarm van kracht voor hoge temperaturen.

Code rood

De temperaturen zullen in delen van de provincies naar verwachting vandaag boven de 40 graden Celsius stijgen. Rood is de hoogste kleurcode in het nationale waarschuwingssysteem.

De afgelopen maanden zijn er in Hebei op meer dan 17 dagen maximumtemperaturen van 35 graden of hoger geregistreerd. Dat is 1,3 keer meer dan in dezelfde periode in eerdere jaren en het hoogste ooit gemeten sinds 1961, aldus het provinciale klimaatcentrum. De hoogste dagelijkse temperatuur op negen nationale meteorologische stations in de provincie heeft historische extremen bereikt of overtroffen. Henan heeft sinds 5 juli te maken met een aanhoudende hittegolf.

Ook het noorden

De hittegolven in China zijn dit jaar buitengewoon intens. Opmerkelijk en onrustwekkend is dat ze nu vooral noordelijke gebieden, die gewoonlijk koeler zijn, teisteren. Sinds half juni is er in grote stedelijke gebieden in de noordelijke helft van China zoals Beijing, Tianjin, Shijiazhuang en Jinan regelmatig rood alarm voor extreme temperaturen. Voor regio’s als Noord-China en Zuidwest-China voorspellen de meteorologen verzengende hittegolven in de rest van juli en augustus.

 Regenstormen

Een andere vorm van extreem weer zijn hevige regenstormen. Begin juli teisterde zware regenval delen van de provincie Hunan in centraal China. Er waren zware gevolgen voor 50.000 mensen. Bijna 7.000 burgers moesten worden geëvacueerd. Het Chinese ministerie van Waterstaat zei op zondag 9 juli dat het waterpeil van 12 rivieren in het hele land het waarschuwingsniveau heeft overschreden als gevolg van hevige regenval van donderdag tot zaterdag. De rivieren bevinden zich in de provinciale regio’s Jiangsu, Liaoning, Guizhou, Jiangxi, Binnen-Mongolië en Heilongjiang.

Niveau 4

Zware regenval trof gedurende drie dagen delen van Zuidwest-China, stroomgebieden van de Jangtse, de Gele Rivier en de Huaihe, in het noordoosten van China en de provincie Hubei. Regenbuien teisteren nu nog delen van Shanghai, Anhui, Hubei, Hunan, Guizhou, Yunnan en Jilin. Het waterpeil van sommige kleine en middelgrote rivieren kan het waarschuwingsniveau overschrijden. Het bevoegde ministerie organiseert noodhulp voor overstromingen van niveau 4 in negen regio’s met een provinciale status, waaronder Binnen-Mongolië, Liaoning en Jilin. Dat is nog een laag niveau in een systeem waarin 1 het hoogste is.

reddingswerk in Wufeng, Hubei (foto Xinhua) disclaimer

Ramp

Wel zijn er negen mensen vermist in de provincie Hubei in centraal China na een aardverschuiving veroorzaakt door hevige regenval. Vijf mensen werden onder het puin vandaan gehaald op een bouwplaats aan een snelweg in Wufeng waar de ramp zaterdag plaatsvond. De vijf slachtoffers zijn bouwvakkers. Hulpverleners blijven proberen overlevenden te vinden. Meer dan 390 reddingswerkers voeren zoekacties uit op de locatie. In totaal zijn 17 omwonenden geëvacueerd naar veilige plaatsen. Vanuit het bevoegde ministerie kwam er een opdracht om de oorzaken te identificeren, risicobewaking en -onderzoek te versterken en de veiligheid en bescherming van het leven en eigendom van mensen te waarborgen.

Eco-beschaving voor China en de wereld

China is een van de derdewereldlanden waar de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker zichtbaar worden en soms voor rampen zorgen. Het motiveert de regering en de bevolking om zich hiertegen te verdedigen en een verergering te proberen voorkomen. Dat gebeurt in de specifieke situaties die zich nu al voordoen, met noodhulp. Maar voor een duurzame omgang met de klimaatcrisis op lange termijn werkt China aan een ecologische beschaving. De overheid en haar experts hebben hierbij oog voor de toestand in de hele wereld. Zo was er afgelopen weekend een mondiaal forum met als thema ecologische beschaving, het Eco Forum Global Guiyang 2023, dat meer dan 3.200 deelnemers uit landen zoals Zuid-Afrika, Kenia, Noorwegen aantrok. Ook vertegenwoordigers van de  Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) en het United Nations Development Programme (UNDP) waren er.

Eco Forum Global Guiyang 2023 in Guiyang, provincie Guizhou foto Xinhua disclaimer

Daar adviseerden Chinese deskundigen en mensen uit de praktijk de aanwezigen om armoedebestrijding en milieuverbetering hand in hand te laten gaan. Voor Chinese experts ‘houdt ecologische beschaving in dat milieuoverwegingen worden opgenomen in alle vormen van sociale vooruitgang’. Er werden afspraken gemaakt om ervaringen en kennis uit te wisselen.

Bronnen: Xinhua, China Daily, Morning Star, prnewswire.com, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email