Flexibele hittetoeslag in China

Ook de Chinezen hebben last van hoge temperaturen, in de ene provincie al meer dan in de andere. De lokale overheid probeert met een hittetoeslag de pijn te verzachten.

In 28 provincies, grote stedelijke gebieden en autonome regio’s geeft de regering subsidies aan werknemers die in de hitte moeten werken. Negen van die administratieve eenheden, o.a. Zhejiang, Shanghai, Anhui, Jiangxi, Sichuan, Tianjin en Hebei hebben de gewone subsidie nu verhoogd.

Aangepast

Wie in de openlucht moet werken heeft recht op de hittetoeslag zodra de temparatuur boven de 35° stijgt. Voor wie binnen werkt ligt die grens op 33°. Het bedrag waarop je recht hebt en de periode waarin dat zo is variëren van provincie tot provincie. Dit komt doordat de graad van ontwikkeling en welvaart van streek tot streek verschilt. China kent daarbij, door zijn uitgestrektheid, verschillende klimaatzones. Ook dat speelt een rol.

Verhoging

Shanghai, Jiangsu en Zhejiang kennen een maandsubsidie toe. Die bedraagt 300 yuan, €38,2. Het is de hoogste maandelijkse hittetoeslag in China. In andere regio’s wordt de tegemoetkoming voor werk in de hitte van dag tot dag bepaald. In Anhui en Sichuan is het bedrag daarvoor opgetrokken, respectievelijk van 10 tot 15 yuan en van 8 à 12 tot 10 à 18 yuan. Tien yuan is iets meer dan een euro waard. In Hebei is er een norm per uur. Deze provincie, die een cluster vormt met Beijing en Tianjin, is de enige in China waar dat het geval is. De werknemers buiten krijgen er 2 yuan, de anderen 1,5 yuan. Per uur in de hitte dus.

Van noord tot zuid

In noordelijke provincies zoals Beijing en Shanxi kent de overheid de hitte-subsidie toe van juni tot augustus. In het zuiden (denk aan Guangdong of Guangxi) geldt de regeling tot oktober. In het diepe zuiden van China, het tropische Hainan, gaat ze al in vanaf april.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

4 comments for “Flexibele hittetoeslag in China

 1. AJ
  25 juni 2019 at 11:14

  Dat geldt enkel voor overheidsbedrijven, toch wel een kleine minderheid van de Chinese economie.

 2. AJ
  25 juni 2019 at 14:36

  Er is een verschil tussen normatieve wetgeving (artikel) en de praktijk op de werkvloer. Een kleine rondvraag leert dat er van de subsidies voor hittedagen in private bedrijven geen sprake is. Maar de steekproef is klein of definitieve uitspraken te doen.
  Dat de private sector het meest dynamische deel van de Chinese economie is, lijkt duidelijk: met 65 procent van China’s patenten, 75 procent van technologische innovaties, en meer dan 80 procent van de nieuwe productontwikkelingen. In dat opzicht beseffen ook de leiders van China dat een uitbreiding van de staatssector geen te verkiezen optie is.

 3. Huub
  26 juni 2019 at 18:24

  Ik was in 2010 in Suzhou, Elke thermometer in elk hotel, elke app op mn mobiel gaf 37/38 C aan, een paar keer zelfs 40/41 C. Het meteorologisch instituut bleef de gehele 7-daagse periode dat ik daar was steken op 34.9C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar