De FAO krijgt Chinese viceminister als directeur

De Chinese viceminister Qu Dongyu is verkozen tot directeur-generaal van de Food and Agriculture Organization (FAO). Dat is de VN-organisatie voor voedselzekerheid.

De FAO is een dienst van de Verenigde Naties die sinds 1945 leiding geeft aan internationale inspanningen om een einde te maken aan het hongerprobleem in de wereld. ‘Het is het doel van de FAO om te zorgen voor voedselzekerheid in de hele wereld. Alle mensen moeten dagelijks de beschikking hebben over genoeg voedsel van goede kwaliteit, zodat ze actief en in gezondheid kunnen leven. In 130 landen voert de FAO, gesteund door zijn 194 lidstaten, projecten uit’.

Maar 1 stemronde nodig


Qu Dongyu is de eerste ambtenaar uit een socialistisch land die de invloedrijke positie aan het hoofd van de FAO zal bekleden. Hij kreeg bij de verkiezing 108 van de 191 uitgebrachte stemmen. Doordat hij een meerderheid verwierf in de eerste ronde was er geen tweede ronde nodig. De andere kandidaten waren Catherine Geslain-Laneelle uit Frankrijk (71 stemmen) en de door de VS gesteunde Davit Kirvalidze uit Georgië (12 stemmen). De verkiezing werd gehouden in het kader van de 41e zitting van de FAO Conferentie (22-29 juni 2019), het hoogste leidinggevende orgaan van deze VN-instelling. De Chinese politicus wordt de negende Directeur-Generaal van de FAO sinds haar stichting. Hij is de opvolger van de Braziliaan José Graziano da Silva. Op 1 augustus begint Qu in zijn nieuwe functie, die hij naar verwachting zal uitoefenen tot 31 juli 2023.

Rijke ervaring

Qu Dongyu (1963) is nu nog onderminister van Landbouw en Plattelandszaken in China. Op de website van de FAO staat zijn volledige CV (pdf pagina 15). Van opleiding is hij oorspronkelijk bioloog. Hij heeft gestudeerd in China, Europa en Amerika. Qu heeft al meer dan 30 jaar ervaring met de bestrijding van armoede en het hongerprobleem in eigen land. Bij de Chinese academie voor Landbouwwetenschappen heeft hij jarenlang onderzoek gedaan naar methodes om in de landbouw technologische innovaties door te voeren. Verder heeft hij zich ingespannen om inkomens te verhogen en armoede tegen te gaan.

Verdienstelijk ambtenaar

Van 2008 tot 2015 werkte hij voor de Autonome Regio voor de Hui-minderheid in Ningxia Hui. Daar steunde hij het verlenen van microkredieten aan jonge boeren en boerinnen. Daarnaast stimuleerde hij het plattelandstoerisme. Ook in zijn functie van viceminister (vanaf 2015) werkt hij aan landbouwhervormingen gericht op voedselzekerheid. Qu zet zich in voor de promotie van landbouwproducten en gespecialiseerde plattelandsbedrijven. Bij dat alles pleit hij voor een stevige ondersteuning door informatietechnologie. Verder had Qu de verantwoordelijkheid voor de samenwerking van China met partners in Azië, Afrika en Latijns-Amerika op het gebied van de landbouwindustrie.

China en de VN

Ter gelegenheid van zijn verkiezing zei Qu Dongyu : ‘zonder de veertig jaar van succesvolle hervormingen en openstelling (van China) zou ik niet geworden zijn wat ik nu ben’. Eerder had hij zich verweerd tegen de verdachtmaking dat hij vooral de instructies van Beijing moest uitvoeren. Qu benadrukte dat China trouw alle regelingen en regels van de FAO naleeft en dat dit onder zijn leiding niet anders zou zijn. China is al sinds de oprichting lid van de FAO en draagt vooral bij aan het South-South Cooperation Program van de organisatie, het project voor samenwerking tussen de ontwikkelingslanden.

Duurzame ontwikkeling

De FAO zal zich vooral richten op het behalen van de doelstellingen op de gebieden van landbouw, voedselzekerheid en voeding, onderdeel van de VN-Agenda 2030 voor Sustainable Development Goals. China steunt die agenda herhaaldelijk met woorden en daden. Dat was naast de rijke ervaring en de bewezen expertise van Qu Dongyu een belangrijke motivering voor de kandidaatstelling die buitenlandminister Wang Yi in januari aan de FAO heeft gericht.

Bronnen: FAO website Xinhua, AP,

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *