FT: ‘Liverpool FC benaderd door Chinees consortium’

 Liverpool FC eigenaar Henry van Fenway Sports heeft een bemiddelaar aangesteld om met een consortium van het Chinese Everbright en PCP Capital te discussiëren over een aandeel van het consortium in de negende rijkste voetbalclub, zo bericht dit weekend de Financial Times.

 

selfieaguero

Selfie Aguero met Xi Jinping en Cameron


Het begon allemaal met een selfie van president Xi Jinping, de toenmalige premier Cameron en Manchester City-speler Sergio Aguero. Deze foto ging rijke ondernemers in China niet ongemerkt voorbij.  Sindsdien hebben Chinese groepen miljarden besteed zowel aan transfersommen, aandelen in clubs, mediarechten…Op deze achtergrond maakt een consortium geleid door de Chinese investeringsgroep Everbright en PCP Capital Partners een toenadering tot een kroonjuweel van het Engels voetbal Liverpool FC. Everbright heeft zich in mei met Baofeng verenigd om tegen $1 miljard 60 % te verwerven van het  Italiaanse sportrechten agentschap MP & Silva.
Na het bezoek van Xi Jinping aan Manchester kochten China Media Capital & Citic Capital voor $400m 13% aandelen bij Manchester City dat geleid wordt door sjeik Mansour bin Zayed al Nahyan uit Abu Dhabi. Het was PCP-stichter Amanda Staveley die in 2008 Sjeik Mansour hielp bij de koop en ze heeft zich blijkbaar nu Everbright gevoegd om een bod te doen op Liverpool dat in handen is van de VS-groep Fenway Sports
amandASTAVELEY

Liverpool supporter Amanda Staveley speelt cruciale rol


Officieel zegt FC Liverpool dat de club niet te koop is en dat er geen discussies daarover plaats vinden. Toch weet de Financial Times dat eigenaar J.W.Henry van Fenway de groep Allen & Co heeft aangesteld om als adviseur te fungeren i.v.m. het precieze aandeel dat Everbright en PCP in Liverpool zouden nemen. Het consortium neemt ‘Silk Road Finance‘ bij de hand als hun adviseur. De financiële krant vond eveneens dat al in maart de vennootschap Everbright Development Liverpool gesticht werd, nog voor het partnerschap met PCP.  Overigens heeft de 42 jarige Chinese zakenman Guochuan Lai deze maand al West Bromwich Albion gekocht dat ook in de Premier League speelt.
Toen Fenway Sports Liverpool FC in 2010 opkocht voor £300 miljoen was het de bedoeling om de club vooraan te doen eindigen zowel in de Premier League als in de Uefa Champions League. In 2013 won Liverpool bijna de premier league  en de club won het laatst de champions league in 2005. Na een tegenvallende start vorig seizoen werd de coach vervangen door deze van Borussia Dortmund en de hoop blijft voor de terugkeer van de vergane glorie. Volgens Deloitte is Liverpool ’s werelds negende rijkste club met in 2014-15 een omzet van €391 miljoen.
Bron en foto’s: FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.