Chinese overname Syngenta door VS goedgekeurd

De overname van het Zwitserse agrochemisch bedrijf Syngenta door ChemChina is een belangrijke stap dichterbij: de Amerikaanse overheid heeft de operatie goedgekeurd.

syngenta dealHet gaat om een uiterst belangrijke overname. Met 43 miljard dollar is het de grootste buitenlandse overname ooit door een Chinees bedrijf. Wereldwijd wordt het de op een na grootste overeenkomst in de voorbije jaren in de chemische nijverheid, na de 130 miljard dollar van de fusie Dow Chemical -Dupont. De overname is niet alleen financieel belangrijk maar vooral strategisch: Syngenta is één van de wereldleiders op het gebied van pesticiden en van zaadselectie, inclusief genetisch gewijzigde organismen. Met de overname van Syngenta staat China sterker om te ontsnappen aan de wurggreep op dit gebied van enkele Westerse oligopolies en heeft het betere troeven in handen om de voedselzekerheid van de bevolking te garanderen. Voor Syngenta zelf betekent de overname een verdere opening van de Chinese markt voor hun producten, voornamelijk voor pesticiden.
ChemChina, eigenlijk China National Chemical Corporation, is een Chinees overheidsbedrijf dat eerder al het Italiaanse Pirelli, de Duitse machinefabrikant Krauss-Maffei het Noorse chemisch bedrijf Elkem en de grootste fabrikant van pesticiden in Israël overnam. De totale buitenlandse investeringen van ChemChina sinds 2010 bedragen 60 miljard dollar. Toen de overname van Syngenta in februari bekend geraakte, daalde het aandeel Syngenta op de beurs echter met 20%. Beleggers vreesden een onzekere periode en een uiteindelijke blokkering van de deal door de Amerikaanse overheid.
De overname is nu echter goedgekeurd door het CFIUS, een interministerieel comité dat buitenlandse investeringen in de VS moet goedkeuren. Die goedkeuring was nodig omdat Syngenta een kwart van zijn omzet in Noord-Amerika boekt. CFIUS moest onderzoeken wat de invloed van de overname op de Amerikaanse markt kan zijn, maar vooral of er risico’s voor de Amerikaanse veiligheid in zitten. Een aantal Amerikaanse parlementsleden heeft tegen de goedkeuring gelobbyd, want ze vinden dat de Amerikaanse voedselveiligheid in het gedrang komt wanneer die afhangt van een bedrijf waarin de Chinese overheid partij is. Het is nog niet bekend of aan de goedkeuring door het CFIUS voorwaarden zoals vermindering van het marktaandeel in de VS voor bepaalde producten verbonden worden. Na de goedkeuring door het CFIUS steeg het Syngenta aandeel op de beurs met 12%. In een gezamenlijke mededeling melden Syngenta en ChemChina dat de overeenkomst hopelijk einde dit jaar volledig rond zal zijn. Syngenta heeft een belangrijke marktpositie in vele landen, en dus is telkens het akkoord van de lokale concurrentiewaakhond nodig. Verwacht wordt dat die allemaal snel het voorbeeld van het CFIUS zullen volgen.
Bronnen: BBC, China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar