Online leerplatform China aan de wereld aangeboden

Een internationale versie van het online leerplatform XuetangX is gisteren, 20 april, door China opgestart. Tijdelijk is dit wereldwijde learning platform gratis, vanwege COVID-19.

Het platform XuetangX was een van de eerste elektronische leeromgevingen om wereldwijd cursussen aan te bieden van Chinese universiteiten en hogescholen.

Internationaal

Op de startpagina krijg je een goed idee van hoe het eruit ziet en op de tab ‘courses zie je de cursussen die het aanbiedt en de onderwijsinstellingen die er hun medewerking aan geven. Naast de bekendste Chinese instituten zoals Tsinghua, Fudan, Renmin of de Jiaotong universiteiten tref je daar ook Massachusetts Institute of Technology, University of California, Berkeley, Stanford (tot Trump het verbiedt natuurlijk). XuetangX werkt samen met ICEE, een onderwijsorganisatie van de UNESCO. Hun project wil ‘de ontwikkeling van internationaal technisch onderwijs naar een hoger niveau brengen en bijdragen aan de verwezenlijking van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor 2030. Een andere doelstelling is de ontwikkeling van technisch onderwijs en online technisch onderwijs in China’.

videoconferentie 2019 XuetangX en ICEE-Unesco

Democratisering onderwijs

Platforms zoals XuetangX heb je in vele landen. Ze bieden zogenaamde MOOCs aan, massive open online courses. Dit zijn cursussen, ‘ingericht op massale deelname, waarbij het cursusmateriaal wordt verspreid over het web en de deelnemers dus niet aan een locatie gebonden zijn’. In China worden MOOCs ingezet om het onderwijs te democratiseren.

Tijdelijk gratis, permanent van kwaliteit

Gedurende de COVID-19 epidemie zullen de cursussen van XuetangX gratis downloadbaar zijn over de hele wereld. Wang Shuaiguo, het hoofd van XuetangX, wijst erop dat het platform kwaliteitsvolle cursussen uit China en uit het buitenland verspreidt. Het biedt echter ook verschillende leervormen aan zoals live-streaming cursussen, video-werkgroepen enz. In totaal staan er meteen 109 cursussen in het Chinees en het Engels online. Er komen nog meer programma’s, in verschillende talen. Het is een initiatief dat gesteund wordt door het Chinese ministerie van Onderwijs.

China was er klaar voor

China heeft als eerste land social distancing ingevoerd tijdens de COVID-19 epidemie. Op 3 april is het lentesemester in 1450 Chinese universiteiten en hogescholen online gegaan. Ongeveer 270 miljoen studenten en scholieren leren en oefenen nu thuis. Online onderwijs is nu ook aan de orde van de dag in andere landen. China had het voordeel dat het al langer werkte aan educatieve apps en online leerplatformen. Leraren geven werkgroepen en seminars met live video communicatie. Ze hebben intussen geleerd om vooraf ook videolessen op te nemen voor leerlingen die geen real-time toegang hebben tot het internet.

scholier volgt online les

Onderwijs van de toekomst?

Live stream lessen zijn intussen de norm voor scholen en universiteiten. Het lijkt erop dat het nadeel van de gesloten scholen ook het voordeel zal hebben dat nieuwe vormen van lesgeven, oefenen en onderzoeken zullen ontstaan. Nadelen blijven er echter: voor sommige leerlingen en vakken gaat er niets boven het persoonlijk contact. Leerlingen en studenten in armere regio’s hebben minder makkelijk toegang tot veilige en stabiele internetverbindingen. In elk geval bieden de MOOCs, met hun tijdelijk gratis downloadbare cursussen een uitkomst voor vele van dat soort problemen. China wil zijn MOOCs nu graag met de rest van de wereld delen. Hopelijk wordt ook dit niet in een kwaad daglicht gesteld.

Bronnen: next.xuetangx.com, Xinhua, Wikipedia, icee-unesco.org, china.org.cn

Video’s :
video over de cursus principles of electric circuits, april 2020 https://next.xuetangx.com/course/thu08061000294intl/3995162

video over populaire cursus introductie tot China, juni 2019
via https://www.fun-mooc.fr/courses/course-v1:xuetangx+141003+session02/about  


Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Online leerplatform China aan de wereld aangeboden

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *