Sarkozy bezoekt opnieuw China

De Franse president Sarkozy bezoekt deze week een vierde keer China , een tweede keer als staatshoofd. Dit keer ligt de nadruk meer op de politiek en minder op het afsluiten van handelscontracten. Vrijdag is Sarkozy dan aanwezig in Shanghai voor de opening van de Expo.

Sarko en Bruni landen in Xian

Sarko en Bruni landen in Xian


Het eerste bezoek dateert uit november 2007, zes maanden na zijn verkiezing. De wrijvingen tussen Frankrijk en China rond Tibet liggen reeds een paar jaar achter de rug. De relaties zijn hersteld en de Franse president neemt zijn vrouw Carla Bruni mee, en beiden zullen ook wat vrije tijd besteden in Xi’an, het startpunt van het bezoek.  De Franse president  zal in Peking nadien spreken met zowel Hu Jintao als met parlementsvoorzitter Wu Bangguo. Er zal onder meer gepraat worden over Iran en over de hervorming van het international financieel systeem.  Ander heikel punt is de waarde van de Chinese munt.
In 2007 werden voor 20 miljard €  aan deals gesloten. Ditmaal zal gediscussieerd worden over kernenergie, luchtvaart en milieu, maar er worden geen deals getekend, aldus het Elysee. Dit zou wel gebeuren wanneer president Hu een tegenstaatsbezoek brengt aan Frankrijk in de herfst. Beiden zouden nu wel akkoorden tekenen inzake ontwikkeling, onderwijs en met betrekking tot een fonds van 500 miljoen ter ondersteuning van kmo’s. Andere projecten zijn een bosbehoudproject in Hunan en een samenwerkingsakkoord inzake duurzame ontwikkeling in Hubei.
Voor zijn vertrek zei Sarkozy aan Xinhua dat geen enkel internationaal probleem zonder de hulp van China kan opgelost worden. De relatie tussen Frankrijk en China omschreef hij als allesomvattend en strategisch. Volgens hem moeten China en Frankrijk samen de globalisering organiseren.
Lees ook: bezoek premier Fillon

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *